Zapiekanka była już
u mnie nie jedna, dań z ryżem także prezentowałam Wam kilka, jednak nie było
jeszcze zapiekanki ryżowej, a moim zdaniem pomysł na takie danie jest
doskonały! Połączenie papryki, cukinii, kurczaka i ryżu sprawia, że danie jest
lekkie, a jednocześnie syte. Sos który zrobiłam z soku z limonki, mleka
kokosowego i pasty curry nadaje całości bardzo ciekawy smak. Bez obaw jednak,
danie nie jest ani kwaśne, ani zbyt kokosowe (trochę obawiałam się, że może
właśnie być zbyt kwaśne, dlatego zamiast soku z całej limonki wycisnęłam tylko
pół owocu i uważam to za słuszną decyzję). Polecam wypróbować przepis.
|
Zapiekanka ryżowo – kurczakowa |
Inne propozycje
zapiekanek:
Składniki na porcje
dla 4 osób:
- podwójna pierś z
kurczaka
- 200 ugotowanego,
białego ryżu
- papryka czerwona
- papryka żółtka
- nieduża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z 1 limonki (
u mnie z ½)
- 3 łyżeczki
czerwonej pasty curry
- 200 ml mleka
kokosowego ( u mnie 185ml)
- sól
- świeża kolendra do
dekoracji ( u mnie bazylia)
- przyprawy do
mięsa: sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka
umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć pokroić w kostkę, cukinię umyć obrać i
pokroić w ćwierć lub pół plasterki. Sok z limonki połączyć z pastą curry i
mlekiem kokosowym tworząc sos.
bajecznie kolorowo! ciekawe połączeni smaków w tej zapiekance... podkradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńAle to są listki bazylii, a nie kolendry...
OdpowiedzUsuńAle to są listki bazylii, a nie kolendry..
OdpowiedzUsuńTak dokładnie, tak napisałam powyżej w nawiasie :)
Usuń