sobota, 25 maja 2013

Zapiekanka ryżowo – kurczakowa

Zapiekanka była już u mnie nie jedna, dań z ryżem także prezentowałam Wam kilka, jednak nie było jeszcze zapiekanki ryżowej, a moim zdaniem pomysł na takie danie jest doskonały! Połączenie papryki, cukinii, kurczaka i ryżu sprawia, że danie jest lekkie, a jednocześnie syte. Sos który zrobiłam z soku z limonki, mleka kokosowego i pasty curry nadaje całości bardzo ciekawy smak. Bez obaw jednak, danie nie jest ani kwaśne, ani zbyt kokosowe (trochę obawiałam się, że może właśnie być zbyt kwaśne, dlatego zamiast soku z całej limonki wycisnęłam tylko pół owocu i uważam to za słuszną decyzję). Polecam wypróbować przepis.

Zapiekanka ryżowo – kurczakowa

Inne propozycje zapiekanek:
Zapiekanka ryżowo – kurczakowa
Zapiekanka z kapusty kiszonej i pure

Składniki na porcje dla 4 osób:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 ugotowanego, białego ryżu
  • papryka czerwona
  • papryka żółtka
  • nieduża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1 limonki ( u mnie z ½)
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 200 ml mleka kokosowego ( u mnie 185ml)
  • sól
  • świeża kolendra do dekoracji ( u mnie bazylia)
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami.  Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki  umyć pokroić w kostkę, cukinię umyć obrać i pokroić w ćwierć lub pół plasterki. Sok z limonki połączyć z pastą curry i mlekiem kokosowym tworząc sos.

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić czosnek, dodać mięso. Kurczaka podsmażyć na złoto, dodać paprykę, po 4 minutach cukinię. Zdjąć z ognia, dodać ugotowany ryż, przygotowany z mleka i pasty curry sos. Całość dokładnie wymieszać i nałożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Przed podaniem udekorować listkami kolendry.

Zapiekanka ryżowo – kurczakowa

Zapiekanka ryżowo – kurczakowa

Zapiekanka ryżowo – kurczakowa

5 komentarzy:

  1. bajecznie kolorowo! ciekawe połączeni smaków w tej zapiekance... podkradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to są listki bazylii, a nie kolendry...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to są listki bazylii, a nie kolendry..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, tak napisałam powyżej w nawiasie :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj