Inspiracją do
wykonania tych babeczek było dla mnie pismo „Dekoracja ciast”. Wspominałam już
o nim przy okazji moich ciastek motyli, które były moją pierwszą przygodą
z tego typu dekorowaniem.
Podejrzewam, że jeszcze nieraz ta gazeta posłuży mi swoimi pomysłami, ponieważ kupiłam wszystkie archiwalne numery i naprawdę mam z czego wybierać. Przepis, który dziś Wam zaprezentuję to babeczki imbirowe. Wyszły lekkie i naprawdę bardzo, ale to bardzo smaczne! Efektowna dekoracja przygotowana z masy cukrowej (z którą miałam do czynienia po raz pierwszy) i lukru nadaje niesamowicie słodki smak muffinkom, a ich zapach absolutnie mnie powala…
Podejrzewam, że jeszcze nieraz ta gazeta posłuży mi swoimi pomysłami, ponieważ kupiłam wszystkie archiwalne numery i naprawdę mam z czego wybierać. Przepis, który dziś Wam zaprezentuję to babeczki imbirowe. Wyszły lekkie i naprawdę bardzo, ale to bardzo smaczne! Efektowna dekoracja przygotowana z masy cukrowej (z którą miałam do czynienia po raz pierwszy) i lukru nadaje niesamowicie słodki smak muffinkom, a ich zapach absolutnie mnie powala…
Babeczki imbirowe |
Tak przygotowany
deser, ładnie opakowany w kartonik, może być doskonałym prezentem dla bliskiej
nam osoby, a naszych gości na pewno zaskoczy oryginalną dekoracją. Babeczki
imbirowe możemy oczywiście przygotować same bez dodatków lub z każdą dowolną
ozdobą.
Moja poniższa
propozycja, jak wspomniałam, była wzorowana na przepisie z tygodnika „Dekoracja
ciast” jednak nie trzymałam się przepisu w stu procentach. Tak już mam, że
zawsze coś muszę pozmieniać po swojemu :)
Babeczki imbirowe |
Składniki:
Babeczki imbirowe |
Babeczki –
składniki na 12 sztuk:
- 125 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia ( u mnie margaryna)
- 125 g cukru
- jajko
- 6 kropel aromatu waniliowego
- 125 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżka kandyzowanego imbiru pokrojonego w kostkę (niestety nie dodałam, ponieważ nie udało mi się kupić)
Dekoracja:
- 150 g masy cukrowej (lukru plastycznego)
- 2 barwniki spożywcze (u mnie błękitny i różowy)
- 100 g miękkiego lukru królewskiego (więcej na temat przygotowania lukru znajdziecie TU)
- 50 g kremu maślanego ( u mnie krem z serka kremowego i cukru pudru)
Uwaga: klasyczny krem maślany uzyskamy mieszając masło z cukrem pudrem w równych proporcjach, aby krem był lżejszy, część lub całość masła można zastąpić pełnotłustym serkiem kremowym.
Przygotowanie:
Babeczki:
Mąkę przesiać,
połączyć z proszkiem do pieczenia oraz imbirem. Mikserem utrzeć miękkie masło
(lub margarynę) z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, aromat waniliowy i
dalej miksować. Stopniowo dodawać suche składniki cały czas miksując.
Foremki na muf finki
wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości (babeczki sporo
wyrosną). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut do
uzyskania złotego koloru babeczek. Po upieczeniu studzić na kratce. Chłodne
babeczki dowolnie dekorować.
Dekoracja:
Do masy cukrowej
dodać błękitny barwnik, zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Do lukru
królewskiego dodać różowy barwnik i dokładnie wymieszać.
Rada: jeżeli używamy barwnika w proszku, dobrze jest
rozpuścić go w jednej kropli wody np. na łyżeczce i dopiero tak przygotowany
roztwór dodać do masy. W ten sposób uzyskamy jednolity kolor.
Masę cukrową
rozwałkować na równej, nieprzywierającej powierzchni (np. na papierze do
pieczenia) na grubość około 3 mm (u mnie jakoś cieniej wyszło :P). Na masie umieścić szablon z wybranym wzorem.
Zabarwiony na różowo lukier królewski nabrać packą lub nożem i równomiernie
rozprowadzić po szablonie. Nadmiar lukru delikatnie zebrać. Kiedy wzór jest
gotowy, ostrożnie zdjąć szablon, a następnie okrągłą wykrawaczką (lub
szklanką), większą niż wierzch babeczek wyciąć koło.
Na wierzch babeczki
nałożyć krem maślany. Wykrojony z masy cukrowej okrąg umieścić na kremie
maślanym i delikatnie docisnąć ze wszystkich stron. Powtórzyć te same czynności
na pozostałych babeczkach.
Babeczki imbirowe |
Babeczki imbirowe |
Babeczki imbirowe |
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się cudnie, ogromnie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńBabeczki sliczne, od niedawna chodzily mi po glowie babeczki imbirowe, u ciebie wlasciwie wyladowalam za truskawkowym kremem maslanym a po nim trafilam tutaj ;) Bede probowac ... Mam tylko jedna uwage-porade ... Mieszkam w Holandii, fondant czyli masa cukrowa jest tutaj bardzo popularnym produktem, wiec maja juz spore doswiadczenie ... Wiec, kremu maslanego uzywa sie przy masie cukrowej jako powiedzmy izolacji, mozna tort lub babeczki przelozyc kremem z serka czy bitej smietany, ale wierzch zaizolowac kremem maslanym, poniewaz smietana rozpuszczaq fondant. Wiec nie wiem czy uzycie serka jest tu wskazane, nie wiem jak sie zachowala masa cukrowa ale to pewnie zalezy tez jak dlugo je przechowywalas ... to tyle, taka dobra rada ... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za cenną radę! Lukru plastycznego używałam dotychczas 2-3 razy, więc zupełnie nie mam doświadczenia. Te babeczki akurat zniknęły chyba w ciągu doby, więc zamiana masła na serek nie poczyniła szkód, ale przy torcie już na pewno tak kolorowo by nie było. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń