środa, 22 maja 2013

Steki z pieczarkami

Z wołowiną to jest tak, że albo smażymy ją krótko (3-4- minut z każdej strony), albo bardzo długo dusimy (około 2-3- godziny). W przeciwnym razie mięso będzie bardzo trudne do pogryzienia. O ile w przypadku gulaszu nie ma problemu, że będziemy zbyt długo dusić wołowinę, o tyle przy stekach nie można smażyć jej zbyt długo bo nasze danie może być „mało jadalne” :P 

Steki robiłam po raz pierwszy, podałam je z pieczarkami i cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz z prezentowaną wczoraj jarzynką przygotowaną z fasoli i pomidorów.  Danie jest bardzo syte, więc lepiej żebyście byli mocno wygłodniali! 

Steki z pieczarkami
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Steki z pieczarkami

Składniki na dwie porcje:

  • 2 plastry mięsa wołowego na steki po 20 dag (najlepsza będzie polędwica wołowa)
  • 25 dag pieczarek
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sos:

  • 1/2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki 
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Uwaga: do sosu dodajemy suszoną natkę pietruszki, ponieważ świeża miałaby zbyt intensywny aromat.

Przygotowanie:

STEKI:

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki i podsmażać, aż pieczarki będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. 

Mięso opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem (przez folię spożywczą), oprószyć solą i pieprzem (niektóre szkoły mówią, że nie należy solić wołowiny przed smażeniem, bo będzie twarda, zatem wybór czy mięso solić przed czy po usmażeniu pozostawiam Wam) . Plastry mięsa wyłożyć na rozgrzany olej, smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć na talerz  wraz z pieczarkami i cebulą, polać sosem. 

Rada: Steki podawać zgotowanymi lub smażonymi ziemniakami albo z  frytkami. Do tego dania doskonale pasuje  jarzynka.  

SOS:

Do rondelka wlać wino i bulion, wsypać suszoną natkę pietruszki. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, rozmieszać i zagotować. Mąkę rozprowadzić z niewielka ilością wody i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Dokładnie wymieszać i podawać

Steki z pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj