Z wołowiną to jest
tak, że albo smażymy ją krótko (3-4- minut z każdej strony), albo bardzo długo dusimy
(około 2-3- godziny). W przeciwnym razie mięso będzie bardzo trudne do
pogryzienia. O ile w przypadku gulaszu nie ma problemu, że będziemy zbyt długo
dusić wołowinę, o tyle przy stekach nie można smażyć jej zbyt długo bo nasze
danie może być „mało jadalne” :P
Steki robiłam po raz
pierwszy, podałam je z pieczarkami i cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz z
prezentowaną wczoraj jarzynką przygotowaną z fasoli i pomidorów. Danie jest bardzo syte, więc lepiej żebyście
byli mocno wygłodniali!
Składniki na dwie
porcje:
- 2 plastry mięsa wołowego na steki po 20 dag (najlepsza będzie polędwica wołowa)
- 25 dag pieczarek
- cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego (może być z kostki)
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz
Uwaga: do sosu dodajemy suszoną natkę
pietruszki, ponieważ świeża miałaby zbyt intensywny aromat.
Przygotowanie:
STEKI:
Pieczarki obrać,
pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu
zeszklić cebulę, dodać pieczarki i podsmażać, aż pieczarki będą miękkie, a
nadmiar płynu odparuje.
Mięso opłukać,
osuszyć, rozbić tłuczkiem (przez folię spożywczą), oprószyć solą i pieprzem
(niektóre szkoły mówią, że nie należy solić wołowiny przed smażeniem, bo będzie
twarda, zatem wybór czy mięso solić przed czy po usmażeniu pozostawiam Wam) .
Plastry mięsa wyłożyć na rozgrzany olej, smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Wyłożyć na talerz wraz z pieczarkami i
cebulą, polać sosem.
Rada: Steki podawać zgotowanymi lub
smażonymi ziemniakami albo z frytkami.
Do tego dania doskonale pasuje jarzynka.
SOS:
Steki z pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.