wtorek, 14 maja 2013

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Prosta sałatka z czosnkowym sosem, to dobry pomysł na przedobiednią przekąskę. Jeżeli chcemy nią poczęstować gości, zamiast zwykłych pomidorów, lepiej użyć małych koktajlowych pomidorków. Sałatka będzie wtedy wyglądała bardziej elegancko. Przepis pochodzi z poradnika domowego.

Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Składniki:
  • 2 puszki białej fasoli
  • długi ogórek
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki


Sos:
  • 1/5 szklanki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Fasolę przepłukać wodą, odsączyć na sitku i wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić kostkę, dodać do fasoli. Tuńczyka odsączyć z zalewy, pomidory umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać.

Czosnek obrać, drobno posiekać. Z oleju, soku z cytryny, czosnku raz przypraw przygotować sos. Polać nim sałatkę, dokładnie wymieszać. Posypać natką pietruszki i podawać.

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł...A połączenie fasoli ze świeżym ogórkiem zaskakujące :-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj