Prosta sałatka z
czosnkowym sosem, to dobry pomysł na przedobiednią przekąskę. Jeżeli chcemy nią
poczęstować gości, zamiast zwykłych pomidorów, lepiej użyć małych koktajlowych
pomidorków. Sałatka będzie wtedy wyglądała bardziej elegancko. Przepis pochodzi
z poradnika domowego.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- długi ogórek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 pomidory
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Sos:
- 1/5 szklanki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę przepłukać
wodą, odsączyć na sitku i wrzucić do miski. Ogórka obrać, pokroić kostkę, dodać
do fasoli. Tuńczyka odsączyć z zalewy, pomidory umyć, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać.
Ciekawy pomysł...A połączenie fasoli ze świeżym ogórkiem zaskakujące :-(
OdpowiedzUsuń