poniedziałek, 6 maja 2013

Ciasto czekoladowe

Z tym ciastem to było tak, że już myślałam, że całkiem nie wyszło. Przepis polecał, aby piec je 45 minut w 150 stopniach, a po tym czasie ciasto było praktycznie wciąż płynne, więc za radą mojego męża podwyższyłam temperaturę do 170 stopni i piekłam jeszcze 20 minut. Z kolei po tym czasie sądziłam, że ciasto za bardzo się spiekło. Dopiero później po jego ostudzeniu i przekrojeniu okazało się, że jednak jest wilgotne i smaczne :)

Ciasto czekoladowe
 
Mogłabym nawet nie wspominać o tym, że po upieczeniu ciasto „elegancko” opadło, ponieważ udało mi się pościnać brzegi i wyrównać wierzch ciasta, a przykryte polewą wygląda całkiem dobrze, ale nie potrafiłabym Was okłamać, że nie było z nim problemów. 

Tak więc podaję Wam przepis na to czekoladowe ciasto ( z moimi zmianami), ponieważ ostatecznie wyszło jadalne, a nawet dość smaczne, jednak ZAZNACZAM WYRAŹNIE , że jeśli będziecie chcieli je robić to NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ i nie przyjmuję żadnych reklamacji, jeśli coś nie wyjdzie :P Możecie spróbować studzić je w piekarniku, może wtedy nie opadnie :)

  
Ciasto czekoladowe
Składniki:

Ciasto:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek wody
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • kilka krople aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki maki
  • 120 g zmielonych migdałów ( u mnie dużo mniej)

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek mleka

Do dekoracji:
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić 150 g czekolady i wodą. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić (białka) na sztywną pianę. Mikserem utrzeć masło z cukrem , następnie dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, żółtka, migdały, zapach pomarańczowy i mąkę. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. 

Formę ( u mnie tortownica o średnicy 22 cm) nasmarować tłuszczem, obsypać bułka tartą i nałożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta w miarę równo rozsmarować.  Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 45 minut, a następnie podwyższyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10-20 minut (sprawdzać patyczkiem konsystencję ciasta, powinno być wilgotne, ale nie mokre). 

Po upieczeniu ciasto odstawić do wystudzenia, następnie przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić 150 g czekolady z mlekiem. Polewę rozprowadzić (najlepiej szerokim nożem) na wierzchu ciasta oraz po bokach ( małym nożykiem). Udekorować np. skórką pomarańczową i odstawić do zastygnięcia.
 
Ciasto czekoladowe  
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

4 komentarze:

  1. Kapryśny twór ;) Ale wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wyśmienicie! Perypetie jakie z nim przeszłaś zadziałały na twoją korzyść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj