W tej
wegetariańskiej propozycji obiadowej, połączyłam pomidory, cebulę, czosnek i
cukinię. Warzywa po wcześniejszym podsmażeniu, zapiekłam krótko w piekarniku z
dodatkiem sera żółtego oraz sosu śmietanowego. Zapiekankę doprawiłam solą i
pieprzem, dla zaostrzenia smaku dodałam pieprz Cayenne, a dla aromatu rozmaryn.
To proste i smaczne danie dostarczy nam dużo witamin
:)
|
Zapiekanka cukiniowa z sosem pomidorowym |
|
Zapiekanka cukiniowa z sosem pomidorowym |
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Składniki na dwie
porcje:
- cebula
- trzy ząbki czosnku
- olej
- 3-4 pomidory
- 2 nieduże cukinie
- 3 łyżki tartego
żółtego sera (np. gouda)
- 1/3 szklanki
śmietany
- łyżka mąki żytniej
(u mnie żytnia razowa)
- przyprawy: sól,
pieprz, pieprz Cayenne, rozmaryn
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek
obrać i posiekać. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na
rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pomidory i dusić
10-15 minut, do postaw stania sosu. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem Cayenne i
rozmarynem.
Uwaga: rozmaryn jest bardzo aromatyczny,
lepiej dodać go mnie niż spowodować, aby zdominował nasze danie.
Cukinie umyć, obrać,
pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Sos doprawić
solą i pieprzem.
Cukini nigdy nie zapiekałam :)
OdpowiedzUsuńOh ! Wygląda obłędnie !!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajna, bo bez ziemniaków - na pewno zrobię, a teraz wkładam do piekarnika wytrawne muffinki - zamieniłam fetę na mozzarellę i pomidory na oliwki.Zobaczymy :-)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Z pewnością będą pyszne. Pozdrawiam
UsuńRewelacyjnie się prezentuje! Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuń