Mój kakaowy biszkopt
z truskawkami miał być czekoladową roladą :P Jak widać, jednak rzeczywistość
zmodyfikowała moje plany, choć do ostatniej chwili wierzyłam, że jednak
biszkopt w roladę zwinąć się uda.
Muszę przyznać, że
zawiodłam się nieco na przepisie z pisma „Dekoracja ciast”, z którego to owa
rolada miała powstać. Zaniepokoiło mnie to, że do pieczenia ciasta polecono
użyć dość małej formy 20x30cm, podczas gdy piekąc wcześniej moją roladę malinową użyłam do biszkoptu dużo większej blachy 30x40cm. Ciasta jednak
nie wyszło na tyle dużo, aby upieczenie go w znacznie większej formie miało
sens, więc upiekłam w tej małej. Biszkopt wyszedł idealny i sprężysty. To chyba
dlatego jeszcze łudziłam się, że jakoś da się go w roladę zwinąć. Bitą śmietanę
i truskawki nałożyłam na całość no i… nie udało się :( Cóż, ciasta szkoda, bo
dobre, coś trzeba zrobić. Przekroiłam je więc na pół i nałożyłam warstwy
piętrowo co wcale nie było proste, bo nadzienie zdążyło się już porozjeżdżać.
Jakkolwiek mi się to udało, wizualny efekt końcowy chyba jest do przyjęcia, jak
sądzicie?
Biszkopt kakaowy z truskawkami |
Biszkopt kakaowy z truskawkami |
Składniki:
Biszkopt:
- 10 dag maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 15 dag cukru
- gorzkie kakao do oprószenia ciasta
Nadzienie:
- 50 dag śmietany kremówki 36% (dwa małe opakowania)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 40 dag truskawek (lub opakowanie mrożonych)
Dodatkowo do dekoracji:
- kilka truskawek
- kakao granulowane do oprószenia
Uwaga: jeżeli chcemy użyć mrożonych
owoców, należy wyjąc je wcześniej do temperatury pokojowej, najlepiej na sitko,
aby od razu były odsączone z nadmiaru soku.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do
miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną
pianę, wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać suche
składniki i wymieszać łyżką, następnie delikatnie wmieszać ubite białka.
Formę o wymiarach
około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut, aż ciasto
będzie sprężyste, a wbity w nie patyczek suchy.
Na blacie rozłożyć
arkusz papieru do pieczenia i posypać spora ilością gorzkiego kakao. Upieczony
biszkopt przełożyć na arkusz. Wierzch ciasta przykryć wilgotna ściereczką na 5 minut,
po czym zabrać ściereczkę i odstawić ciasto do wystudzenia.
Uwaga: problemem może wydawać się
przeniesienie biszkoptu z formy na arkusz posypany kakao. Nie bójmy się jednak
tego zrobić, ponieważ nasze ciasto jest sprężyste i nic mu się nie stanie. Po
kilku chwilach od wyjęcia ciasta z piekarnika, powinno już nie być aż tak
gorące, aby można się poparzyć. Mój biszkopt uniosłam na wraz z papierem do
pieczenia, który wykładał formę i nałożyłam go sobie na dłoń i przedramię i w
ten sposób przeniosłam na arkusz.
Biszkopt kakaowy z truskawkami |
Biszkopt kakaowy z truskawkami |
Nawet jeśli nie wyszło do końca tak jak miało, to i tak jestem przekonana, że smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńowszem, smakowało doskonale :)
UsuńAle pysznie wyglada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto się podoba :)
UsuńCiacho wygląda przepysznie, chętnie bym kawałek porwała:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na swój blog,
http://moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com
Dziękuję :) nie omieszkam odwiedzić.
UsuńCiasto bajeczne ! Kawa + truskawki = R E W E L A C J A
OdpowiedzUsuńMoje smaki :) ciasto wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, mimo, że efekt wizualny niezamierzony. Najważniejsze, że było pycha :)
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń