Po ugotowaniu zupy soczewicowej, zastanawiałam się jak można wykorzystać soczewicę, która mi
została. Na początku miałam zrobić sałatkę, ale na ten pomysł mój mąż nie pałał
entuzjazmem, więc postanowiłam przyrządzić danie obiadowe z wykorzystaniem
zielonej soczewicy.
Potrawa jest ostra i
mocno czosnkowa, więc polecam ją miłośnikom właśnie takich smaków.
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy
- 1,5 łyżki oliwy
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 2 pomidory
- kilka kropel soku z cytryny
- przyprawy: pieprz, sól, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać,
wsypać do garnka, zalać 0,5 litra
wrzącej wody, przykryć i odstawić na
około 40 minut. Kiedy ziarna napęcznieją, soczewicę odcedzić, a następnie
ponownie zalać 0,5 litra wrzącej, lekko posolone wody i gotować 15-20 minut na niewielkim
ogniu. Kiedy soczewica będzie miękka, zdjąć z ognia i odcedzić.
Czosnek obrać i
drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w
kostkę. Papryki chili również drobno
pokroić. Oliwę rozgrzać na patelni i zrumienić na niej czosnek. Dodać
papryczki, a następnie pomidory i dusić przez chwilę. Skropić delikatnie sokiem
z cytryny, doprawić sola, pieprzem i pieprzem Cayenne. Na koniec dodać
soczewicę. Całość dusić jeszcze przez kilka minut i podawać.
Rada: aby obrać pomidory ze skórki, do
zlewu wstawiam małą miseczkę (może być plastikowa), w której umieszczam
pomidora, a następnie zalewam go wrzątkiem, po chwili wyjmuję i obieram ze
skórki. Jeżeli z którejś strony skórka nie chce zejść, wkładam pomidora
ponownie do miseczki i znów zalewam wrzątkiem.
Soczewica w pikantnym sosie czosnkowym |
Soczewica w pikantnym sosie czosnkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.