Mazurek czekoladowy, sernik i ciasto kruche z porzeczkami to moja czołówka jeżeli chodzi o
ciasta, które robi moja babcia. To są te domowe, ulubione smaki. Ciasto z dżemem
porzeczkowym robię rzadko, dwa może trzy razy w roku, ale dzięki temu mogę za
nim naprawdę mocno zatęsknić, a wtedy smakuje jeszcze lepiej. Miło jest po tych
wszystkich moich eksperymentach, kiedy wciąż piekę jakieś ciasto po raz
pierwszy i nie wiem co z niego wyjdzie, zrobić takie moje sprawdzone, które
zawsze wychodzi identycznie pysznie i nigdy nie zawodzi. Od lat jeden i ten sam
przepis. Chociaż można by próbować, zrobić inne nadzienie, a zamiast kruszonki
na wierzchu utworzyć kratkę, ale tutaj akurat nie eksperymentuję, nie chcę.
Gorąco polecam Wam ten przepis! Ciasto jest idealnie kruche, wcale nie słodkie, po prostu pyszne. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
Składniki na ciasto
do dużej formy, takiej standardowej z piekarnika: 38x43cm
- 50 dag maki pszennej (plus do podsypywania)
- 25 dag masła
- 10 dag smalcu (1/2 kostki)
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy – jedno całe opakowanie
- 3 jajk
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- około 42 dag dżemu z czarnej porzeczki (1,5 słoika – u mnie dżem niskosłodzony Łowicza)
Rada: masło i smalec dobrze jest wyjąć z lodówki na godzinę wcześniej, wtedy łatwiej będzie je siekać.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na
stolnicę, dodać masło i smalec. Tłuszcz siekać nożem w drobne kawałki,
jednocześnie mieszając z mąką. Następnie
dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, lekko przemieszać
nożem. Z wymieszanych składników utworzyć kopczyk i na środku zrobić dołek. W
to miejsce wbić jajka i dodać śmietanę (kopczyk powinien zapobiec, aby jajka
nam się rozlały po stolnicy). Delikatnie mieszać ciasto nożem, po czym zagnieść
je rękami (ciasto powinno się bardzo szybko i łatwo zagnieść).
Połowę ciasta (może być taka mniejsza połowa) odkroić i podzielić na 4 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. Drugą połowę rozwałkować na kwadratowy placek, w razie potrzeby podsypywać mąką.
Uwaga: zwykle odmierzam papier do pieczenia, który pokryje blachę i na tym
papierze wałkuje ciasto, następnie przenoszę papier z ciastem na blachę,
odcinam nadmiar ciasta po bokach i wylepiam nimi rogi, tak aby uzyskać równy
prostokąt. Palce dobrze jest mieć w
mące, wtedy ciasto nie będzie się do nas lepić.
Na placek wyłożyć
dżem z czarnej porzeczki i równomiernie rozprowadzić go po cieście np. łyżką. Następnie
na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścierać kolejno wałki ciasta z
zamrażarki, starając się, aby nasza kruszonka równomiernie pokryła całe ciasto.
Ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
40 minut. Po wyjęciu zostawić do wystudzenia.
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki |
jestem łasuchem i takie widoki działają na mnie obłędnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńPychotka, mam zapas tego dżemu doowego, muszę go wykorzystać bo zaraz nowy będzie:)
OdpowiedzUsuńSmakowite, zabietam do ulubionych
OdpowiedzUsuńOh pycha taka krajaneczka :)
OdpowiedzUsuńczym zastąpić smalec? dać więcej masła? :)
OdpowiedzUsuńMożna zamiast smalcu użyć więcej masła. Większość przepisów na ciasta kruche w ogóle nie zawiera smalcu, polecam je przejrzeć :)
Usuńten przepis mi się spodobał :) dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWspaniałe ciasto, ale ja zamiast dżemu z czarnej porzeczki, dałem nisko-słodzony dżem z owoców leśnych znanej firmy Gomar. Polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń