środa, 15 maja 2013

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

Mazurek czekoladowy, sernik i ciasto kruche z porzeczkami to moja czołówka jeżeli chodzi o ciasta, które robi moja babcia. To są te domowe, ulubione smaki. Ciasto z dżemem porzeczkowym robię rzadko, dwa może trzy razy w roku, ale dzięki temu mogę za nim naprawdę mocno zatęsknić, a wtedy smakuje jeszcze lepiej. Miło jest po tych wszystkich moich eksperymentach, kiedy wciąż piekę jakieś ciasto po raz pierwszy i nie wiem co z niego wyjdzie, zrobić takie moje sprawdzone, które zawsze wychodzi identycznie pysznie i nigdy nie zawodzi. Od lat jeden i ten sam przepis. Chociaż można by próbować, zrobić inne nadzienie, a zamiast kruszonki na wierzchu utworzyć kratkę, ale tutaj akurat nie eksperymentuję, nie chcę.

Gorąco polecam Wam ten przepis! Ciasto jest idealnie kruche, wcale nie słodkie, po prostu pyszne. Z pewnością nie poprzestaniecie na jednym kawałku. 

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki
Składniki na ciasto do dużej formy, takiej standardowej z piekarnika: 38x43cm
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

Ciasto:
  • 50 dag maki pszennej (plus do podsypywania)
  • 25 dag masła
  • 10 dag smalcu (1/2 kostki)
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy – jedno całe opakowanie
  • 3 jajk
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo:
  • około 42 dag dżemu z czarnej porzeczki (1,5 słoika – u mnie dżem niskosłodzony Łowicza)

Rada: masło i smalec dobrze jest wyjąć z lodówki na godzinę wcześniej, wtedy łatwiej będzie je siekać.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i smalec. Tłuszcz siekać nożem w drobne kawałki, jednocześnie mieszając z mąką.  Następnie dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, lekko przemieszać nożem. Z wymieszanych składników utworzyć kopczyk i na środku zrobić dołek. W to miejsce wbić jajka i dodać śmietanę (kopczyk powinien zapobiec, aby jajka nam się rozlały po stolnicy). Delikatnie mieszać ciasto nożem, po czym zagnieść je rękami (ciasto powinno się bardzo szybko i łatwo zagnieść).

Połowę ciasta (może być taka mniejsza połowa) odkroić i podzielić na 4 części. Z każdego kawałka ciasta uformować wałek i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. Drugą połowę rozwałkować na kwadratowy placek, w razie potrzeby podsypywać mąką.

Uwaga: zwykle odmierzam papier do pieczenia, który pokryje blachę i na tym papierze wałkuje ciasto, następnie przenoszę papier z ciastem na blachę, odcinam nadmiar ciasta po bokach i wylepiam nimi rogi, tak aby uzyskać równy prostokąt. Palce dobrze jest mieć w mące, wtedy ciasto nie będzie się do nas lepić.

Na placek wyłożyć dżem z czarnej porzeczki i równomiernie rozprowadzić go po cieście np. łyżką. Następnie na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścierać kolejno wałki ciasta z zamrażarki, starając się, aby nasza kruszonka równomiernie pokryła całe ciasto.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po wyjęciu zostawić do wystudzenia.  

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki
Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

Ciasto kruche z dżemem z czarnej porzeczki

8 komentarzy:

  1. jestem łasuchem i takie widoki działają na mnie obłędnie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, mam zapas tego dżemu doowego, muszę go wykorzystać bo zaraz nowy będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, zabietam do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh pycha taka krajaneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czym zastąpić smalec? dać więcej masła? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamiast smalcu użyć więcej masła. Większość przepisów na ciasta kruche w ogóle nie zawiera smalcu, polecam je przejrzeć :)

      Usuń
  6. ten przepis mi się spodobał :) dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj