Z pomidorów z
puszki, fasolki szparagowej i cebuli można przygotować smaczną i pożywną
jarzynkę, która jest doskonałym dodatkiem, urozmaiceniem do obiadu, na który
serwujemy np. steki, polędwiczki czy schabowe. U mnie akurat jarzynka wystąpiła
w połączeniu ze stekami, które niebawem
Wam zaprezentuję.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (430g)
- 20 dag świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- cebula
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz, ostra papryka
Uwaga: do jarzynki dodajemy suszoną bazylię,
ponieważ świeża miałaby zbyt intensywny aromat.
Przygotowanie:
Fasolę ugotować w
osolonym wrzątku, a następnie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W
garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać pomidory z puszki wraz z
całym sosem i delikatnie je rozdrobnić. Gotować na małym ogniu około 10 minut,
od czasu do czasu mieszając. Dodać suszoną bazylię, przyprawy i fasolę. Całość
wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Jarzynkę podawać do mięs np. do steków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.