wtorek, 21 maja 2013

Jarzynka do mięs

Z pomidorów z puszki, fasolki szparagowej i cebuli można przygotować smaczną i pożywną jarzynkę, która jest doskonałym dodatkiem, urozmaiceniem do obiadu, na który serwujemy np. steki, polędwiczki czy schabowe. U mnie akurat jarzynka wystąpiła w połączeniu  ze stekami, które niebawem Wam zaprezentuję.

Jarzynka do mięs

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (430g)
  • 20 dag świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz, ostra papryka


Uwaga: do jarzynki dodajemy suszoną bazylię, ponieważ świeża miałaby zbyt intensywny aromat.

Przygotowanie:

Fasolę ugotować w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać pomidory z puszki wraz z całym sosem i delikatnie je rozdrobnić. Gotować na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać suszoną bazylię, przyprawy i fasolę. Całość wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Jarzynkę podawać do mięs np. do steków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj