poniedziałek, 20 maja 2013

Muffinki piernikowe z orzechami

Piernikowe muffinki robiłam raz z orzechami laskowymi, a raz z włoskimi. W obu wersjach smakowały bardzo dobrze, także wybór pozostawiam dla Was. Babeczki są niezwykle aromatyczne, dzięki korzennym przyprawom, lekko twarde z wierzchu i mięciutkie w środku. 

Piernikowe babeczki w kształcie gwiazdek to dobry pomysł na Boże Narodzenie, ale o każdej innej porze roku, też znikną w mgnieniu oka :)

Muffinki piernikowe z orzechami włoskimi

 
Przepis pochodzi STĄD 
 

Składniki na 6 muffinek
Muffinki piernikowe z orzechami włoskimi

  • 130g mąki pszennej
  • 40g brązowego cukru  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru 
  • ¼łyżeczki mielonego kardamonu 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 50 ml płynnego miodu 
  • 40g masła (lub margaryny do pieczenia) 
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 jajko 
  • 40g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 

Lukier:
  • cukier puder
  •  woda (1-2 łyżki)

Dodatkowo do dekoracji:
  • posiekane orzechy laskowe lub włoskie
 


Przygotowanie:

W rondelku umieścić masło, mleko i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do wystudzenia. Do chłodnej masy dodać jajko i wymieszać. 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, imbir, kardamon, cynamon i kakao, a następnie wymieszać.

Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Sylikonowe foremki nasmarować tłuszczem i wypełnić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około. 20 minut. 

Kiedy babeczki ostygną, z wody i cukru pudru przygotować lukier, polać muffinki i posypać siekanymi orzechami. 

Uwaga dot. Lukru: łatwiej jest dolać wody do gęstej masy, niż zbyt rzadką zagęścić cukrem pudrem, dlatego na początku użyj łyżki wody i w razi potrzeby dolewaj po kilka kropel. 

Muffinki piernikowe z orzechami laskowymi

Muffinki piernikowe z orzechami laskowymi

Muffinki piernikowe z orzechami włoskimi

3 komentarze:

  1. dodałam tylko przyprawe korzenna i olej bo było bardzo gęste. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj