Mieszanka majonezu i ketchupu to dla mnie sprawdzone
połączenie. Dodatek przypraw i czosnku nadaje subtelny charakter natomiast
papryczka chili mocno zaostrza smak! Bardzo lubię ten sos w połączeniu z
kurczakiem. Kiedy podaję mięso w ramach „fast foodowego” obiadu np. z frytkami,
również je maczam w dipie. Sos ziołowo – paprykowy doskonale sprawdzi się także
w połączeniu z Waszymi ulubionymi przekąskami. W czasie spotkania z
przyjaciółmi dobrym pomysłem będzie podanie sosu wraz z drobiowymi paluszkami :).
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 papryczka chili
- 2 szczypty soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana papryka ostra oraz słodka
- szczypta kurkumy
- suszone oregano
Przygotowanie:
Majonez wymieszać w misce z ketchupem. Czosnek, natkę
pietruszki oraz papryczkę chili drobniutko posiekać i wrzucić do miski. Sos
doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, paprykami, kurkumą
oraz oregano. Wszystkie składniki
wymieszać. Sos podawać do mięs, frytek lub jako dip do ulubionych przekąsek.
![]() |
Sos ziołowo – paprykowy |
![]() |
Sos ziołowo – paprykowy |
dodaj ten sos do pomidorowego do spaghetti-wyostrzy smak sosu
OdpowiedzUsuń