niedziela, 11 sierpnia 2013

Faszerowane pieczarki

Od dawna chodziły za mną faszerowane pieczarki. Jakieś trzy miesiące temu, kiedy byłam u mojej babci, na poczekaniu wymyśliła taką fajną przekąskę, a ja od tamtej pory zbierałam się, żeby je zrobić. No i udało się! Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do farszu drobno posiekanego jajka ugotowanego na twardo. Jednak poniższy przepis jest taki, jaki podała mi babcia, bez kombinowania :) Wyszło bardzo pysznie! Zwrócę Wam tylko uwagę, aby naprawdę dobrze doprawić farsz, ponieważ kapelusze grzybów nie są doprawiane, więc aby całość nie było zbyt mdła, do farszu nie żałujcie pieprzu i soli, ale zawsze próbujcie, żeby z kolei nie przesadzić :)

Faszerowane pieczarki

Przepis pochodzi od mojej babci

Składniki na 2 porcje:
  • 8-10 dużych pieczarek
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • łyżka bułki tartej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • starty ser żółty do posypania (np. gouda)

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i oddzielić kapelusze od nóżek. Nóżki drobno posiekać, podobnie jak cebulę i czosnek. Warzywa i posiekane nóżki pieczarek podsmażyć krótko na patelni na łyżce oliwy. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jedno jajko (ewentualnie trochę startego żółtego sera ) oraz bułkę tartą, tak aby masa nie była zbyt luźna. Całość wymieszać.

Tak przygotowany farsz umieścić kolejno w kapeluszach pieczarek, następnie posypać startym żółtym serem i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Podawać np. z GRZANKAMI.

Uwaga: jeżeli farszu będzie za mało należy skroić dodatkowo jeden kapelusz pieczarki. 

Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

6 komentarzy:

  1. Znowu mnie chwilę nie było, a u Ciebie tyle fajnych przepisów... Będę nadrabiać zaległości :-)
    Słonecznie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłam wyszło b dobre!!! polecam w 100%

    OdpowiedzUsuń
  3. A co zrobić żeby pieczarki podczas pieczenia nie puszczaly tak wody i nie zrobiły się ciemne?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj