Od dawna chodziły za mną faszerowane pieczarki. Jakieś trzy
miesiące temu, kiedy byłam u mojej babci, na poczekaniu wymyśliła taką fajną
przekąskę, a ja od tamtej pory zbierałam się, żeby je zrobić. No i udało się!
Myślę, że dobrym pomysłem byłoby dodanie do farszu drobno posiekanego jajka
ugotowanego na twardo. Jednak poniższy przepis jest taki, jaki podała mi
babcia, bez kombinowania :)
Wyszło bardzo pysznie! Zwrócę Wam tylko uwagę, aby naprawdę dobrze doprawić
farsz, ponieważ kapelusze grzybów nie są doprawiane, więc aby całość nie było
zbyt mdła, do farszu nie żałujcie pieprzu i soli, ale zawsze próbujcie, żeby z
kolei nie przesadzić :)
Składniki na 2 porcje:
- 8-10 dużych pieczarek
- cebula
- czosnek
- łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej
- sól i świeżo mielony pieprz
- starty ser żółty do posypania (np. gouda)
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i oddzielić kapelusze od nóżek. Nóżki drobno
posiekać, podobnie jak cebulę i czosnek. Warzywa i posiekane nóżki pieczarek
podsmażyć krótko na patelni na łyżce oliwy. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć
do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jedno jajko (ewentualnie trochę
startego żółtego sera ) oraz bułkę tartą, tak aby masa nie była zbyt luźna. Całość
wymieszać.
Tak przygotowany farsz umieścić kolejno w kapeluszach
pieczarek, następnie posypać startym żółtym serem i przełożyć do wysmarowanego
tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 15 minut. Podawać np. z GRZANKAMI.
bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńProste- najlepsze!
OdpowiedzUsuńZnowu mnie chwilę nie było, a u Ciebie tyle fajnych przepisów... Będę nadrabiać zaległości :-)
OdpowiedzUsuńSłonecznie pozdrawiam !
Dziś robiłam wyszło b dobre!!! polecam w 100%
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA co zrobić żeby pieczarki podczas pieczenia nie puszczaly tak wody i nie zrobiły się ciemne?
OdpowiedzUsuń