czwartek, 1 sierpnia 2013

Sos jogurtowo – majonezowy z boczkiem

Prosty do przygotowania sos jogurtowo – majonezowy, jednak zupełnie inny od tradycyjnych ponieważ zawiera boczek oraz anchois. Te składniki są słone, dlatego też do sosu nie dodaję już soli (można ewentualnie dodać pieprz).

Sos podawałam do POMIDORÓW FASZEROWANYCH KASZĄ oraz do CZOSNKOWYCH GRZANECZEK. Doskonale będzie tez pasował do jajek lub jako dip do TORTILLI. W razie potrzeby można swobodnie podwoić porcje wszystkich składników.

Sos jogurtowo – majonezowy z boczkiem
Składniki:
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Boczek drobno posiekać i przesmażyć na suchej patelni. Odstawić do przestudzenia. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i oliwą, następnie dodać  drobno pokrojone fileciki anchois oraz roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, podawać do  jajek lub faszerowanych pomidorów albo do grzanek.

Sos jogurtowo – majonezowy z boczkiem

2 komentarze:

  1. Dzieki za inspiracje. Wykorzystam na pewno. Pomidory faszerowane kasza bardzo mnie zaciekawily. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj