Prosty do
przygotowania sos jogurtowo – majonezowy, jednak zupełnie inny od tradycyjnych
ponieważ zawiera boczek oraz anchois. Te składniki są słone, dlatego też do
sosu nie dodaję już soli (można ewentualnie dodać pieprz).
Sos podawałam do
POMIDORÓW FASZEROWANYCH KASZĄ oraz do CZOSNKOWYCH GRZANECZEK. Doskonale będzie
tez pasował do jajek lub jako dip do TORTILLI. W razie potrzeby można swobodnie
podwoić porcje wszystkich składników.
Sos jogurtowo – majonezowy z boczkiem |
Składniki:
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy
- 4 fileciki anchois
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Boczek drobno
posiekać i przesmażyć na suchej patelni. Odstawić do przestudzenia. Jogurt
naturalny wymieszać z majonezem i oliwą, następnie dodać drobno pokrojone fileciki anchois oraz
roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, podawać do jajek lub faszerowanych pomidorów albo do
grzanek.
Sos jogurtowo – majonezowy z boczkiem |
Dzieki za inspiracje. Wykorzystam na pewno. Pomidory faszerowane kasza bardzo mnie zaciekawily. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń