Czekoladowe ciasteczka budyniowe są tak naprawdę wariacją na
temat WANILIOWYCH CIASTECZEK BUDYNIOWYCH. Przepis jest identyczny z ta różnicą,
że do ciasta dodałam proszek budyniowy właśnie czekoladowy, a nie waniliowy.
Nie zmienia to jednak faktu, że owe ciasteczka są równie pyszne, a zawsze to
ciekawa odmiana :) Polecam Wam także eksperymentować i
wypróbowywać inne smaki.
Składniki na dwie blaszki ciasteczek:
Czekoladowe ciasteczka budyniowe |
Składniki na dwie blaszki ciasteczek:
- 220 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 120 g miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Rada: masło najlepiej wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej na kilka godzin wcześniej lub zostawić na noc na wierzchu.
Uwaga: możemy dodać budyń bez cukru, wtedy należy zwiększyć
ilość cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, proszek budyniowy,
cukier, żółtka i mleko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i
zagnieść ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto (na około 3-4mm
grubości) i wyciąć wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 12 minut. Warto spróbować jeszcze ciepłe ciastka!
Czekoladowe ciasteczka budyniowe |
Czekoladowe ciasteczka budyniowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.