Prosta, trzyskładnikowa surówka, która doskonale pasuje do
dań głównych zarówno mięsnych jak i rybnych. Sałata, pomidory, ogórki kiszone
to tradycyjne, polskie połączenie, do tego najprostszy sos winegret i nasza obiadowa surówka gotowa. Czasem wygłodniali domownicy podjadają ją ze
smakiem w oczekiwaniu na obiad, więc lepiej przygotować jej nieco więcej :P
W tej surówce, jak również w każdej innej, w której
występuję sałata, czy też rukola ważne jest, aby opłukane liście osuszyć .
Jeżeli nie mamy wirówki do sałaty wystarczy zwykła ściereczka lub ręcznik
kuchenny. Istotne jest, aby nasza sałata
pokryta była aromatycznym winegretem, a nie mieszanką sosu i wody, która spłynie
na dno miski. Jako dziecko nie przepadałam za bardzo za takimi surówkami
podawanymi do obiadów i dopiero teraz wiem dlaczego. Taki szczegół może zaważyć na całym daniu,
dlatego pamiętajcie, aby liście sałaty były świeże, jędrne, umyte i osuszone.
Składniki:
- główka sałaty
- 3 pomidory
- 3-4 ogórki kiszone
Winegret:
- 1,5 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
Uwaga: do sosu winegret można dodać łyżeczkę musztardy
Przygotowanie:
W celu przygotowanie sosu winegret wymieszać w miseczce sok
z cytryny, oliwę oraz przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.