Kiedy wyjęłam wszystkie składniki do przygotowania sałatki
na kuchenny blat, mój mąż przyszedł i zapytał czy warunkiem znalezienia się w
tej sałatce jest bycie zielonym? Nie da się ukryć, że wszystkie owoce, sałata
oraz szczypiorek mają właśnie ten piękny, zresztą mój ulubiony kolor - zielony,
stąd też tak będzie się nazywać moja sałatka.
Przepis znalazłam na kwestiasmaku.pl. Dodałam od siebie
jedno dodatkowe kiwi, gdyż przepadam za tym owocem, natomiast w przypadku sosu
zrezygnowałam z dodania proszku zielonej herbaty (matcha). Asia poleca dla
urozmaicenia sałatki dodać niebieski ser pleśniowy czy krewetki, ja jednak
zostałam przy wersji podstawowej, w końcu to ma być sałatka zielona.
Zastanawiałam się tylko nad dodaniem zielonego jabłka, jak myślicie,
pasowałoby?
Zielona sałatka z kiwi, gruszką i awokado |
Źródło przepisu: kwestiasmaku.pl (plus moje drobne zmiany)
Składniki:
- sałatka
- 2 kiwi
- 1 awokado
- 1 gruszka
- sok z cytryny (do skropienia gruszki, kiwi i awokado)
- pęczek posiekanego szczypiorku
- kilka listków posiekanej mięty
Winegret z estragonem:
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Liście sałaty umyć i osuszyć. Kiwi i awokado obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Podobnie pokroić i skropić gruszkę. Składniki sosu wymieszać.
Na talerzach układać po kilka liści sałaty i po 3-4-
plasterki każdego z owoców. Posypać szczypiorkiem i miętą, polać sosem
winegret.
może zrobie jeszcze dzisiaj *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie do siebie!
www.cookplease.blogspot.com :)
Polecam :)
UsuńJuż do Ciebie zaglądam :)