środa, 7 sierpnia 2013

Ciacha z brzoskwiniami - wiatraczki

Ciasteczka to nie jest właściwa nazwa dla tych słodkości. To są naprawdę pokaźnych rozmiarów ciacha! Owocowe wiatraczki są dobrym pomysłem o każdej porze roku, ponieważ do ich przygotowania wykorzystujemy brzoskwinie z puszki. Serowe ciasto wcale nie jest słodkie, choć oczywiście możecie dodać więcej cukru. Przepis wygrzebałam u mojej babci w jakiś zbiorach przepisów sprzed lat.
 
Ciacha z brzoskwiniami
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni

Ciacha z brzoskwiniami
Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:
  • 120 g chudego twarożku domowego
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
  • 1 łyżeczka śmietany
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twarożek utrzeć mikserem z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i skórką z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Zagnieść ciasto.

Brzoskwinie przełożyć na sitko, aby osączyć je z soku. Żółto oddzielić od białka i wymieszać ze śmietaną.
Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować z nich cztery kwadraty o boku ok. 13 cm, oraz cztery koła o średnicy 14-15 cm (resztki ciasta można podzielić na małe ciasteczka). Na środku każdego ciastka umieścić jedną połówkę brzoskwini. Kwadraty naciąć na bokach, co drugi koniec posmarować białkiem i zawinąć do góry tworząc wiatraczek (lekko docisnąć, aby się nie rozpadły).  Koła naciąć cztero lub pięciokrotnie w równych odstępach. Co drugi bok posmarować białkiem, zawinąć i skleić.

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem rozbełtanym ze śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut. Wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rada: brzoskwinie można skropić likierem lub innym alkoholem i odstawić na 15 minut, wtedy owoce nabiorą wyjątkowego aromatu. 


Ciacha z brzoskwiniami
 
Ciacha z brzoskwiniami

Ciacha z brzoskwiniami

Ciacha z brzoskwiniami

6 komentarzy:

  1. Pyszne wiatraczki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, jakie pyszności ;)
    Uwielbiam takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo pysznie, aż zachciało mi się jeść.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pełno mam swoich moreli skorzystam z Twojego przepisu jak tylko się ochłodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, daj znać potem jak Ci smakowały :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj