Ciasteczka to nie jest właściwa nazwa dla tych słodkości. To
są naprawdę pokaźnych rozmiarów ciacha! Owocowe wiatraczki są dobrym pomysłem o
każdej porze roku, ponieważ do ich przygotowania wykorzystujemy brzoskwinie z
puszki. Serowe ciasto wcale nie jest słodkie, choć oczywiście możecie dodać
więcej cukru. Przepis wygrzebałam u mojej babci w jakiś zbiorach przepisów
sprzed lat.
Ciacha z brzoskwiniami |
Ciasto:
- 120 g chudego twarożku domowego
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 60 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- 1 łyżeczka śmietany
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twarożek utrzeć mikserem z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem
waniliowym, solą i skórką z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i
stopniowo dodawać do masy. Zagnieść ciasto.
Brzoskwinie przełożyć na sitko, aby osączyć je z soku. Żółto
oddzielić od białka i wymieszać ze śmietaną.
Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować z nich cztery
kwadraty o boku ok. 13 cm, oraz cztery koła o średnicy 14-15 cm (resztki ciasta
można podzielić na małe ciasteczka). Na środku każdego ciastka umieścić jedną
połówkę brzoskwini. Kwadraty naciąć na bokach, co drugi koniec posmarować
białkiem i zawinąć do góry tworząc wiatraczek (lekko docisnąć, aby się nie
rozpadły). Koła naciąć cztero lub
pięciokrotnie w równych odstępach. Co drugi bok posmarować białkiem, zawinąć i
skleić.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarować je żółtkiem rozbełtanym ze śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do
200 stopni przez 12-15 minut. Wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
Pyszne wiatraczki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, jakie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka ;)
Wyglądają bardzo pysznie, aż zachciało mi się jeść.. :)
OdpowiedzUsuńPełno mam swoich moreli skorzystam z Twojego przepisu jak tylko się ochłodzi :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, daj znać potem jak Ci smakowały :)
Usuń