środa, 21 sierpnia 2013

Wiśniowe crumble

Crumble czyli owoce pod kruszonką, w tym wypadku wiśnie pod kruszonką kokosową – deser niesamowicie prosty do przygotowanie i absolutnie doskonały w smaku!!! Wybornie smakuje zarówno sam jak i podany np. z bitą śmietaną. Kiedy zobaczyłam ten przepis u Malwiny od razu wiedziałam, że muszę go zrobić!

Wiśniowe crumble
 
Niestety, jakoś pechowo weszłam w posiadanie niezbyt ładnych wiśni i mimo, że zakupionych zostało ponad 40 dag to po odrzuceniu zepsutych i wydrylowaniu ich waga osiągnęła 25 dag – wyszło mi po 13 wiśni na kokilkę, trochę za mało, ale to nic :) 

Wiśniowe crumble
Źródło przepisu: filozofiasmaku.blogspot.com


Składniki:
  • 40 dag wiśni (u mnie nieco mniej - ok. 25 dag ważyły wydrylowane)

Kruszonka:
  • 30 g miękkiego masła 
  • 40 g cukru 
  • 30 g wiórków kokosowych 
  • 10 g zarodków pszennych (pominęłam) 
  • 20 g mąki pszennej razowej ( u mnie zwykła mąka pszenna)

Opcjonalnie do podania: bita śmietana, lody


Przygotowanie:

Wiśnie umyć, wydrylować i ułożyć w czterech kokilkach. Masło, cukier, wiórki kokosowe, zarodki pszenne oraz mąkę wymieszać w misce, a następnie wyrobić palcami na kruszonkę. Ciastem posypać wiśnie.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termo obiegu) przez 30 minut, aż kruszonka będzie brązowa. Deser podawać sam lub z dodatkiem bitej śmietany albo lodów. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Wiśniowe crumble

Wiśniowe crumble
 
Wiśniowe crumble

6 komentarzy:

  1. A wiesz, ze wisniowego nigdy nie robilam? Jesli jeszcze gdzies znajde wisnie (a stane na glowie i znajde!), to na pewno przetestuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, Ty nie robiłaś wiśniowego, a ja właśnie od tych owoców zaczęłam jeśli chodzi o crumble :P Życzę udanego polowania!

      Usuń
  2. Tak jak Maggie nie robiłam wiśniowego / raczej już za późno / - szkoda!
    Robiłam rabarbarowe i malinowe. Pyszota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm też pyszne, zrobię! Maliny jeszcze są, a rabarbar mam zamrożony :)

      Usuń
  3. Uwielbiam crumble, sama wczoraj robiłam, tyle że z gruszkami.
    Wiśnia musi się wspaniale komponować ze słodką kruszonką;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj