Crumble czyli owoce pod kruszonką, w tym wypadku wiśnie pod
kruszonką kokosową – deser niesamowicie prosty do przygotowanie i absolutnie
doskonały w smaku!!! Wybornie smakuje zarówno sam jak i podany np. z bitą
śmietaną. Kiedy zobaczyłam ten przepis u Malwiny od razu wiedziałam, że muszę
go zrobić!
Wiśniowe crumble |
Niestety, jakoś pechowo weszłam w posiadanie niezbyt ładnych
wiśni i mimo, że zakupionych zostało ponad 40 dag to po odrzuceniu zepsutych i
wydrylowaniu ich waga osiągnęła 25 dag – wyszło mi po 13 wiśni na kokilkę,
trochę za mało, ale to nic :)
Źródło przepisu: filozofiasmaku.blogspot.com
Składniki:
- 40 dag wiśni (u mnie nieco mniej - ok. 25 dag ważyły wydrylowane)
Kruszonka:
- 30 g miękkiego masła
- 40 g cukru
- 30 g wiórków kokosowych
- 10 g zarodków pszennych (pominęłam)
- 20 g mąki pszennej razowej ( u mnie zwykła mąka pszenna)
Opcjonalnie do podania: bita śmietana, lody
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, wydrylować i ułożyć w czterech kokilkach.
Masło, cukier, wiórki kokosowe, zarodki pszenne oraz mąkę wymieszać w misce, a
następnie wyrobić palcami na kruszonkę. Ciastem posypać wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(bez termo obiegu) przez 30 minut, aż kruszonka będzie brązowa. Deser podawać
sam lub z dodatkiem bitej śmietany albo lodów. Wybornie smakuje zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Wiśniowe crumble |
Wiśniowe crumble |
Wiśniowe crumble |
A wiesz, ze wisniowego nigdy nie robilam? Jesli jeszcze gdzies znajde wisnie (a stane na glowie i znajde!), to na pewno przetestuje.
OdpowiedzUsuńA widzisz, Ty nie robiłaś wiśniowego, a ja właśnie od tych owoców zaczęłam jeśli chodzi o crumble :P Życzę udanego polowania!
UsuńTak jak Maggie nie robiłam wiśniowego / raczej już za późno / - szkoda!
OdpowiedzUsuńRobiłam rabarbarowe i malinowe. Pyszota.
mmm też pyszne, zrobię! Maliny jeszcze są, a rabarbar mam zamrożony :)
UsuńUwielbiam crumble, sama wczoraj robiłam, tyle że z gruszkami.
OdpowiedzUsuńWiśnia musi się wspaniale komponować ze słodką kruszonką;)
owszem, świetnie pasuje :)
Usuń