Omlet japoński przygotowywał w jednym z ze swoich programów, które
ostatnio oglądam, Grzegorz Łapanowski. Spodobał mi się ten przepis, ponieważ
jest prosty i inny od tradycyjnych omletów. Danie jest smaczne i ciekawe,
dlatego zachęcam Was do przetestowania. Gdybyście mieli wątpliwości co do
zwijania omletu, TUTAJ znajdziecie filmik, z fragmentem odcinka w którym omlet
był przygotowywany.
Źródło przepisu: program Grzegorza Łapanowskiego „Ł’apetyt”
Składniki:
Omlet:
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju z dyni (użyłam oliwy z oliwek)
- kilka kropel sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ małego chilli (u mnie cała papryczka)
- bazylia
- 1 pęczek natki pietruszki (zastąpiłam szczypiorkiem)
Salsa:
- pomidorki koktajlowe lub dwa pomidory
- marchewka
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- kiełki słonecznika (pominęłam)
Przygotowanie:
W celu przygotowania salsy umyć i pokroić pomidory w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (w paseczki lub w kostkę). Do miski wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z oliwą i przyprawami.
Jajko roztrzepać widelcem, ale tak, aby nie robić baniek z powietrza(nie odrywać widelca od dna). Czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę, papryczkę chili, bazylię i natkę pietruszki (lub szczypiorek) drobno posiekać. Do jajka dodać olej z dyni lub oliwek z oliwek, sos sojowy i pozostałe składniki.
Cienką warstwę masy jajecznej wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Omlet zwinąć w płaski rulon (pomagając sobie łyżką lub widelcem), a następnie odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy.
W celu przygotowania salsy umyć i pokroić pomidory w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki (w paseczki lub w kostkę). Do miski wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z oliwą i przyprawami.
Jajko roztrzepać widelcem, ale tak, aby nie robić baniek z powietrza(nie odrywać widelca od dna). Czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę, papryczkę chili, bazylię i natkę pietruszki (lub szczypiorek) drobno posiekać. Do jajka dodać olej z dyni lub oliwek z oliwek, sos sojowy i pozostałe składniki.
Cienką warstwę masy jajecznej wlać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Omlet zwinąć w płaski rulon (pomagając sobie łyżką lub widelcem), a następnie odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy.
Kiedy druga
warstwa się zetnie, zawinąć ją, łącząc z wcześniej zwiniętym omletem. Podawać z
salsą pomidorową i kiełkami lub ulubiona mieszanką sałat.
Omlet japoński z pomidorową salsą |
Aż się głodna zrobiłam :)) Pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmuszę przyznac , że omlecik wyszedł pierwsza klasa :)ślicznie wygląda i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńPodoba mi sie! Zmajstruje sobie taki wkrotce.
OdpowiedzUsuńZmajstruj sobie, a co :P Smacznego życzę zatem :)
UsuńPo otwarciu strony z Twoim wpisem powiedziałam: o,o,o, ale fajne.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie, chętnie wypróbuję, bo bardzo lubię omlety:-)
Pozdrowienia.
Cieszę się, że trafiłam z Twoje gusta :)
UsuńAtrakcyjny ten omlecik:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie, chodzi za mną kuchnia japońska ostatnio, więc na pewno wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń