Quesadilla to typowa potrawa kuchni meksykańskiej. Składa
się przede wszystkim z kukurydzianych tortilli i łatwo topiącego się sera
(tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca). Ostatnio to danie miałam okazję
zjeść w meksykańskiej restauracji El Popo. Wybrałam prostą wersję z kurczakiem.
W restauracji do przygotowania quesadilli użyto sera radamer, ja w mojej
domowej wersji zdecydowałam się na ser edamski i dodatkowo urozmaiciłam
nadzienie pieczarkami. Jako nadzienie można wykorzystywać przeróżne składniki
np. ziemniaki, grzyby, paprykę jalapeno czy kiełbaski chorizo. Dobrym pomysłem
jest też wypełnienie tortilli farszem chili con carne.
Quesadilla |
Quesadille możemy przygotować w dwojaki sposób. Najprościej
nakładać nadzienie na jedną połowę placka i zawijać. Można nałożyć nadzienie na
cały placek, nałożysz farsz i przykryć drugim plackiem. Quesadille można
zarówno przygotować na patelni jak i w piekarniku. Podajemy ją ze śmietaną,
jogurtem greckim, guacamole, czy ulubionym sosem – u mnie DIP pomidorowy.
Przepis własny
Quesadilla |
Przepis własny
Składniki:
- 4 tortille kukurydziane (np. z TEGO przepisu)
- 6 pieczarek
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 10-15 dag startego łatwo topiącego się sera żółtego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sproszkowana papryka (słodka lub ostra)
Dodatki: śmietana, jogurt grecki, DIP POMIDOROWY, inny ulubiony sos
Przygotowanie:
Pieczarki obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju
lub oliwy i odparować. Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą,
pieprzem i papryką, a następnie usmażyć na patelni. Mięso przełożyć na ręczniki
papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie rozdrobnić na małe
kawałeczki.
Placek tortilli położyć na suchej, nieprzywierającej
patelni, nałożyć pieczarki, kurczaka i starty ser, następnie przykryć drugim
plackiem. Podgrzewać przez chwilę, aż placek się zrumieni (z obu stron), a ser
w środku rozpuści. Quesadillę podawać podzieloną na trójkąty z ulubionym DIPEM lub
śmietaną.
Rada: Jeżeli boimy się, że Quesadilla nam się rozleci
w czasie przekręcania na drugą stronę, można użyć dwóch talerzy tak jak przy
smażeniu frittaty. Quesadille zsuwamy z patelni na talerz, nakładamy na górę
drugi talerz, następnie przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy placek z talerza
na patelnię.
Uwaga: Zamiast przykrywać farsz drugim plackiem tortilli, możemy ułożyć nadzienie na połowie placka i zawinąć go. W takiej formie łatwiej nam będzie przekręcić Quesadille na patelni na drugą stronę.
Aż mi ślinka pociekła!
OdpowiedzUsuńsuper danie, robiła już kiedyś takie, ale na pewno skorzystam z przepisu na tortille:)
OdpowiedzUsuńpolecam, są pyszne!
UsuńŚwietnie wygląda, bardzo chciałabym spróbować, ale nie wiem ,czy sama bym zrobiła ...
OdpowiedzUsuńa czemu miałabyś nie zrobić?
UsuńMmm, wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rzeczy ;)
Pięknie się prezentuje, ja też ostatnio próbowałam, ale coś mi się i źle przewracało i źle skleiło ;) muszę wypróbować Twój przepis na tortille
OdpowiedzUsuńPrzy przewracaniu polecam metodę z talerzem opisaną wyżej, ewentualnie złożenie na pół; zawsze można też upiec :)
Usuń