poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Quesadilla

Quesadilla to typowa potrawa kuchni meksykańskiej. Składa się przede wszystkim z kukurydzianych tortilli i łatwo topiącego się sera (tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca). Ostatnio to danie miałam okazję zjeść w meksykańskiej restauracji El Popo. Wybrałam prostą wersję z kurczakiem. W restauracji do przygotowania quesadilli użyto sera radamer, ja w mojej domowej wersji zdecydowałam się na ser edamski i dodatkowo urozmaiciłam nadzienie pieczarkami. Jako nadzienie można wykorzystywać przeróżne składniki np. ziemniaki, grzyby, paprykę jalapeno czy kiełbaski chorizo. Dobrym pomysłem jest też wypełnienie tortilli farszem chili con carne.

Quesadilla
  
Quesadille możemy przygotować w dwojaki sposób. Najprościej nakładać nadzienie na jedną połowę placka i zawijać. Można nałożyć nadzienie na cały placek, nałożysz farsz i przykryć drugim plackiem. Quesadille można zarówno przygotować na patelni jak i w piekarniku. Podajemy ją ze śmietaną, jogurtem greckim, guacamole, czy ulubionym sosem – u mnie DIP pomidorowy. 


Quesadilla

Przepis własny
 

Składniki:
  • 4 tortille kukurydziane (np. z TEGO przepisu)
  • 6 pieczarek
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 10-15 dag startego łatwo topiącego się sera żółtego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • sproszkowana papryka (słodka lub ostra)
 
Dodatki: śmietana, jogurt grecki, DIP POMIDOROWY, inny ulubiony sos


 
Przygotowanie:

Pieczarki obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju lub oliwy i odparować. Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie usmażyć na patelni. Mięso przełożyć na ręczniki papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, następnie rozdrobnić na małe kawałeczki.

Placek tortilli położyć na suchej, nieprzywierającej patelni, nałożyć pieczarki, kurczaka i starty ser, następnie przykryć drugim plackiem. Podgrzewać przez chwilę, aż placek się zrumieni (z obu stron), a ser w środku rozpuści. Quesadillę podawać podzieloną na trójkąty z ulubionym DIPEM lub śmietaną.

Rada: Jeżeli boimy się, że Quesadilla nam się rozleci w czasie przekręcania na drugą stronę, można użyć dwóch talerzy tak jak przy smażeniu frittaty. Quesadille zsuwamy z patelni na talerz, nakładamy na górę drugi talerz, następnie przekręcamy na drugą stronę i zsuwamy placek z talerza na patelnię.
 
Uwaga: Zamiast przykrywać farsz drugim plackiem tortilli, możemy ułożyć nadzienie na połowie placka i zawinąć go. W takiej formie łatwiej nam będzie przekręcić Quesadille na patelni na drugą stronę. 
 
Uwaga: Quesadille możemy podgrzać w piekarniku zamiast na patelni. 

Quesadilla

8 komentarzy:

  1. super danie, robiła już kiedyś takie, ale na pewno skorzystam z przepisu na tortille:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, bardzo chciałabym spróbować, ale nie wiem ,czy sama bym zrobiła ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda świetnie ;)
    Uwielbiam takie rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje, ja też ostatnio próbowałam, ale coś mi się i źle przewracało i źle skleiło ;) muszę wypróbować Twój przepis na tortille

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy przewracaniu polecam metodę z talerzem opisaną wyżej, ewentualnie złożenie na pół; zawsze można też upiec :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj