czwartek, 8 sierpnia 2013

Pomidorowe penne z fetą

Pomidory, ser feta i bazylia – te składniki po prostu kochają siebie nawzajem.  Pomidory i fetę często łącze ze sobą w różnych SAŁATKACH, tym razem natomiast propozycja obiadowa z makaronem penne. Aczkolwiek, danie możecie podać także na zimno, właśnie jako sałatkę. Dodając papryczkę chili i dosyć sporo świeżo mielonego pieprzu nadałam daniu wyrazistego smaku, ale nie jest ono za ostre. Polecam wypróbować.

Pomidorowe penne z fetą


Pomidorowe penne z fetą

Składniki:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona (lub po pół zielonej i czerwonej)
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 pomidorów ( lub 2 puszki pomidorów pelati)
  • 25 dag makaronu penne (ugotowanego al’dente)
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki posiekane bazylii
  • 27 dag sera feta (jedno opakowanie)


Uwaga: można także dodać pęczek rzodkiewek


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryk usunąć gniazda nasiennie i pokroić w krótkie, cienkie paski. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pomidory obrać ze skórki,  pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i dodać do reszty składników. Dusić około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, następnie dodać ugotowany makaron i bazylię. Całość wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą. Smacznego! 


Pomidorowe penne z fetą

Pomidorowe penne z fetą
Amore pomodori! Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj