Pomidory, ser feta i bazylia – te składniki po prostu
kochają siebie nawzajem. Pomidory i fetę
często łącze ze sobą w różnych SAŁATKACH, tym razem natomiast propozycja
obiadowa z makaronem penne. Aczkolwiek, danie możecie podać także na zimno,
właśnie jako sałatkę. Dodając papryczkę chili i dosyć sporo świeżo mielonego
pieprzu nadałam daniu wyrazistego smaku, ale nie jest ono za ostre. Polecam
wypróbować.
Pomidorowe penne z fetą |
Składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona (lub po pół zielonej i czerwonej)
- papryczka chili
- 4 łyżki oliwy
- 6 pomidorów ( lub 2 puszki pomidorów pelati)
- 25 dag makaronu penne (ugotowanego al’dente)
- łyżeczka cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekane bazylii
- 27 dag sera feta (jedno opakowanie)
Uwaga: można także dodać pęczek rzodkiewek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Z papryk usunąć
gniazda nasiennie i pokroić w krótkie, cienkie paski. Warzywa podsmażyć na
rozgrzanej oliwie. Pomidory obrać ze skórki,
pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i dodać do reszty składników.
Dusić około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos doprawić do smaku
cukrem, solą i pieprzem, następnie dodać ugotowany makaron i bazylię. Całość
wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą. Smacznego!
Pomidorowe penne z fetą |
Pomidorowe penne z fetą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.