sobota, 26 października 2013

Klasyczna waniliowa Panna Cotta

Kiedyś zupełnie nieznany deser w Polsce, dziś coraz częściej gości w naszych domach. Nic dziwnego, bowiem Panna Cotta jest niezwykle prosta do zrobienia i pyszna. Posłodzona śmietanka i mleko, dzięki żelatynie zamieniają się w delikatną, puszystą piankę, a ziarenka i laska wanilii nadają jej niesamowity aromat i smak. Dziś podaję Wam przepis na klasyczną Panna Cottę, którą możecie podawać np. z likierem w wersji dla dorosłych lub z posiekaną czekoladą czy migdałami, jeśli będą ją jadły dzieci. Cudowny smak naszemu deserowi nada owocowy sos, który możecie przyrządzić również z mrożonych owoców (np., truskawek), wystarczy je wcześniej wyjąć i zmiksować.

Klasyczna waniliowa Panna Cotta


Składniki na 4 porcje:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36% (płynnej z kartonika)
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu

Przygotowanie:

Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić żeby napęczniała. Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Dodać cukier, ziarenka wanilii oraz przekrojoną laskę. Płyn podgrzewać cały czas mieszając, do momentu, aż mleko ze śmietaną zawrze, a cukier się rozpuści. Rondelek zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia. Następnie płyn przelać (najlepiej przez małe sitko) do czterech kokilek (o pojemności 125 ml) i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 5 godzin lub na noc.

W celu łatwego wyjęcia panna cotty z kokilek, można je włożyć na kilka sekund do  gorącej wody, a brzegi podważyć delikatnie cieniutkim nożykiem. Deser podawać z sosem owocowym, posiekaną czekoladą, migdałami, świeżą mięta lub z dodatkiem ulubionego alkoholu (u mnie likier Amarula).

Klasyczna waniliowa Panna Cotta
Panna Cotta z sosem truskawkowym

Panna Cotta z sosem truskawkowym

2 komentarze:

  1. Lubię, ale koniecznie z jakimś wyrazistym dodatkiem :) Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatki są ważne :) Miło mi, że moja wersja się podoba :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj