środa, 9 października 2013

Włoski chleb z ziołami

Włoski chlebek z ziołami, który upiekłam na podstawie przepisu Malwiny jest moim pierwszym chlebem zrobionym na drożdżach. Zwykle chyba jest odwrotnie tzn. najpierw zaczynamy wypieki drożdżowe, a potem na zakwasie, jednak u mnie jak zwykle wszystko jest na odwrót :P Dotychczas, już przez 1,5 roku piekłam tylko chlebki na zakwasie. Niestety ostatnio mój zakwas mi umarł i zanim nastawiłam nowy wzięło mnie na eksperymenty, których owocem jest dzisiejszy chlebek :)


Włoski chleb z ziołami
 
Co prawda pieczywo na zakwasie utrzymuje świeżość o wiele dłużej, niż pieczywo na drożdżach, jednak warto upiec taki włoski chlebek z ziołami, ponieważ jest na prawdę pyszny! Można na chwilę zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że siedzimy sobie w jakimś włoskim gospodarstwie, takim niczym z wypraw „dwóch łakomych Włochów”…. Do tego chleba idealnie pasował mi pomidor ze świeżą bazylią, oczywiście z jakąś wędliną do tego i przyprawami! Chrupiący, pachnący chleb, pyszności!

Włoski chleb z ziołami



Źródło przepisu: filozofiasmaku.blogspot.com



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki drożdży instant (lub 4 g świeżych) 
  • 1,25 łyżeczki soli 
  • 1,5 szklanki wody w temperaturze pokojowej 
  • 2-3 łyżeczki suszonych ziół (u mnie oregano, bazylia, i tymianek)



Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie wlać wodę i wyrobić ciasto łyżką lub szpatułką (ciasto będzie bardzo kleiste).  Miskę przykryć folią i odstawić na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po 12 godzinach (ciasto powinno znacznie zwiększyć objętość i mieć bąbelki na powierzchni) przełożyć ciasto na obficie obsypany mąką blat, dodać zioła i wyrobić ciasto (podsypując mąkę), aż przestanie lepić się do rąk, ale nadal będzie luźne.

Bawełnianą ściereczkę obficie obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto, obsypać wierzch mąką, włożyć wraz ze ściereczką do miski lub durszlaka i przykryć. Odstawić na 2 godziny.

W czasie gdy ciasto rośnie (po 1,5 godzinie) nagrzać piekarnik do 220 stopni wraz z blachą* na której będzie się piekło. Kiedy miną 2 godziny wyrastania ciasta, na nagrzaną blachę przełożyć chleb (najlepiej odwrócić do góry nogami nad blachą ściereczkę z ciastem). Chleb przykryć folia aluminiową i piec 30 minut. Ściągnąć folię i piec jeszcze 15 minut, aż chleb lekko się zrumieni. Studzić na kratce.

*podobnie jak Malwina z Filozofii Smaku, użyłam zwykłej płaskiej blachy z piekarnika. Chleb jak widzicie na zdjęciu wychodzi dosyć obszerny i nie wysoki, następnym razem spróbuję użyć np. tortownicy, albo owalnego naczynia żaroodpornego ci i Wam polecam :)

Włoski chleb z ziołami

Włoski chleb z ziołami
 

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj