piątek, 8 listopada 2013

Biały barszcz

Moja dzisiejsza zupa z wyglądu może przypominać tradycyjny żurek, jednak kiedy przeczytacie poniższy przepis zgodzicie się ze mną, że żurek to na pewno nie jest. U mnie w domu jednak, nie jadało się innej zupy (tego typu) jak właśnie biały barszcz, pierwotnie z białą kiełbasą, jednak na moje wyraźne życzenie przed laty babcia zaczęła dodawać zwykłą kiełbasę i tak już zostało :).  


Biały barszcz
Nie natknęłam się jeszcze na przepis na barszcz biały, który nie zawierałby zakwasu. Moja receptura opiera się na BULIONIE DROBIOWYM. Dodatkowo zupa nabiera mocy od kiełbasy, a sok z cytryny powoduje, że barszcz ma kwaskowaty smak. Polecam Wam wypróbować ten przepis!

Biały barszcz




Składniki na 4 porcje:
  • 1 litr BULIONU (wywaru) DROBIOWEGO
  • 15-20 dag ulubionej kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • szczypta cukru (niekoniecznie)
  • 3-4- łyżki śmietany 12%
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo




Przygotowanie:

Do BULIONU DROBIOWEGO dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30-40 minut. Do zupy dodać majeranek, sok z cytryny i spróbować. W razie potrzeby dosłodzić szczyptą cukru. Do śmietany dolać łyżkę zupy, wymieszać, następnie wlać nieco więcej barszczu, ponownie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka. Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki lub połówki.

Uwaga: do zupy można dodać drobno posiekany szczypiorek – wzbogaci smak. 

Biały barszcz
 
Biały barszcz

2 komentarze:

  1. Wreszcie przepis jakiego szukałam.Mieszkam w Niemczech,a tu nie da się kupić ani zakwasu ani białej kiełbasy,które są zazwyczaj w przepisach na barszcz biały.Moja babcia też gotowała barszcz bez zakwasu i na bulionie i był b.dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież zrobić zakwas to jest banalna rzecz, po co kupować jak można mieć swój?

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj