wtorek, 5 listopada 2013

Kremówka

Budyniowy, waniliowy krem, bita śmietana, a do tego ciasto francuskie. Czy może być coś pyszniejszego? Kiedy jedliśmy ją z mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nie :). Pomimo sporej ilości śmietany użytej do kremu i masy, ciasto według mnie jest lekkie, do tego nie za słodkie. Budyniowa, puszysta masa rozpływa się w ustach, a ciasto francuskie przyjemnie chrupie. Ta kremówka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, zdecydowanie najlepsza jaką jadłam!

Kremówka

Przepis na kremówkę nie należy do tych najprostszych. Jest kilka etapów jego przygotowania, dlatego trzeba to dobrze rozplanować w czasie i na pewno nie zostawiać sobie pieczenia tego ciasta na ostatnią chwilę, jeżeli spodziewacie się gości. Kremówkę wykonałam zgodnie z przepisem Doroty z Moich Wypieków, jednak nie korzystając z bloga, a z jej nowej książki, którą jestem zachwycona. Takie pieczenie z dobrą książką pod ręką to zupełnie nie to samo, co wydruk z internetu lub bieganie do komputera. Gorąco polecam Wam wypróbowanie dzisiejszego przepisu!

Kremówka


Składniki:
Kremówka

Ciasto:
  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy) w temperaturze pokojowej
Krem:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklaki mleka (500ml)
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml)
  • nasionka z 1 laski wanilii LUB 25 g cukru waniliowego LUB 1 łyżeczka pasty waniliowej (użyłam laski wanilii) 
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Masa śmietankowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru (u mnie2 łyżki)

Uwaga:  do przygotowania kremówki zużyłam łącznie  cztery opakowania (po 200 g) śmietany 36%.

Przygotowanie:

Ciasto:

Blaty ciasta francuskiego ułożyć na płaskich blachach wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec przez 25-35 minut (moje blaty piekłam oddzielnie, każdy około18-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do uzyskania ciemnozłotego koloru.  W pierwszej fazie pieczenia, kiedy ciasto rośnie i puszy się, należy przekłuwać widelcem wszystkie „bąble” i wyrównywać wierzch tak, aby nie urosło wysokie. Ciasta powinny być dobrze wypieczone, ale płaskie. Studzić na kratce, następnie przyciąć je do wymiarów blachy 20x30cm (u mnie blaszka o wymiarach 23x28cm), najlepiej przy pomocy noża z piłką.

Uwaga: w celu łatwego przycięcia blatów odwróciłam blachę do góry nogami, na spodzie położyłam blat ciasta tak, aby co najmniej dwa boki były równe z bokami blachy i nadmiar ciasta przycięłam nożem z piłką.
 
Krem:

W rondelku o grubszym dnie zagotować  1,5 szklanki mleka (375 ml) wraz z cukrem. Następnie dodać śmietanę i nasionka wanilii, wymieszać i zagotować (dodałam również laskę wanilii, a odstawiając krem do wystygnięcia przecedziłam go przez sito).Pozostałe 0,5 szklanki mleka (125 ml) zmiksować (najlepiej blenderem) z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Przygotowaną mieszankę wlać do zagotowanej masy i ugotować (jak budyń), aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając (najlepiej trzepaczką). Krem przykryć folią spożywczą, w ten sposób, aby dotykała do powierzchni kremu i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas ucierając, porcjami dodawać ostudzony krem. Na spodzie blachy ułożyć jeden z blatów z ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry), wyłożyć na niego krem, wyrównać powierzchnię i schłodzić w lodówce przez 1-2- godziny.
Masa śmietankowa:

Śmietanę ubić, dodając pod konie ubijania cukier oraz rozpuszczoną i przestudzona żelatynę. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie masę śmietankową i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego pokrojonego wcześniej na 12 części (nakłuwaną stronę do masy śmietankowej). Ciasto oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.


Kremówka

14 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie przepysznie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiła, w obawie, że mi nie wyjdzie :) Wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się bać, nawet jeśli coś nie wyjdzie ( w co wątpię) to nic się nie stanie. Każdemu czasem coś nie wychodzi :P

      Usuń
  3. Kusisz, kusisz. Wyglądają obłędnie kocham kremówki

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śmietany 26 % nie ma !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę jaka czujność, super! Już poprawiam i dziękuję :)

      Usuń
  5. Wygląda rewelacyjnie ! Uwielbiam ciasto francuskie :) Zabieram 1 porcję do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj