Uświadomiłam sobie,
że jeszcze ani razu nie było na moim blogu naleśników. A to oznacza, że
strasznie dawno ich nie robiłam. Jest to o tyle dziwne, że naleśniki wprost
ubóstwiam.
Jedni preferują
wersję na słodko, z owocami lub serkiem, inni wolą wersje warzywne lub mięsne i
ostro doprawione. A jakie są moje ulubione? Może nie zadowoli Was taka
odpowiedź, ale ja najbardziej lubię po prostu same naleśniki. Bez żadnego
nadzienia, po prostu takie świeżo usmażone, jeszcze ciepłe ciasto smakuje mi
najlepiej! Podaję, zatem przepis na sprawdzone, idealne według mnie naleśniki,
ale żeby nie było zbyt nudno to naleśniki te będą z pikantnym farszem.
Do nadziania moich
naleśników użyłam mięsa mielonego i warzyw m.in. pomidorów, pieczarek i
kukurydzy. Do smaku doprawiłam kilkoma przyprawami, a dodatkowo dla zaostrzenia,
dodałam ostrą paprykę i pieprz Cayenne. Całość „zalałam” serowo-cebulowym sosem,
a właściwie to ułożyłam go na naleśnikach bo konsystencja wyszła na tyle gęsta,
że nie za bardzo można to nazwać „polaniem”.
Na koniec jeszcze trochę sera żółtego, który lekko zapieczony przyjemnie
się ciągnął. Przed podaniem, danie posypałam natką pietruszki :)
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Składniki:
Składniki:
Naleśniki – z
podanych składników wyjdzie 7 naleśników
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 25 g masła
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatkowo: masło do
smażenia
Farsz:
- 20 dag mielonego mięsa
- 10 dag pieczarek
- 2 duże pomidory
- puszka kukurydzy
- mała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie pieprz Cayenne)
Dodatkowo: olej do
smażenia
Sos:
- średnia cebula
- łyżka mąki
- ¼ szklanki bulionu ( może być z kostki)
- ¼ szklanki mleka
- 10 dag żółtego sera
- łyżka masła
Dodatkowo: natka
pietruszki do posypania (świeża lub suszona)
Przygotowanie:
NALEŚNIKI:
Masło rozpuścić w
rondelku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i cukier.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem), na koniec dodać
rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 minut, aby
„odpoczęło”.
Masło rozgrzewać na
patelni porcjami i kolejno smażyć placki na złoto.
FARSZ:
W tym czasie obrać i
pokroić w plasterki pieczarki, cebulę i pomidory w kostkę, a kukurydzę
odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, następnie dodać pieczarki
cebulę. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i kukurydzę i dusić
około 15 minut. Na koniec dodać
przyprawy.
SOS:
Ser żółty zetrzeć na
tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać mąkę i
zasmażyć. Następnie wlać bulion i mleko. Dusić na niewielkim ogniu około 5
minut, cały czas mieszając. Dodać 2/3 żółtego sera oraz przyprawy. Całość
wymieszać (u mnie ten sos wyszedł o bardzo gęstej konsystencji).
Na każdego naleśnika
nałożyć na środku farsz, ciasto spiąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, polać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu posypać natką pietruszki i od razu
podawać.
Naleśniki z pikantnym nadzieniem |
Naleśniki z pikantnym nadzieniem |
Naleśniki z pikantnym nadzieniem |
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę trzeba mięso smażyć aż przez 50 min.?
OdpowiedzUsuńNie 50, a 5. Wkradł się błąd, za który bardzo przepraszam i już poprawiam!
Usuń