poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Uświadomiłam sobie, że jeszcze ani razu nie było na moim blogu naleśników. A to oznacza, że strasznie dawno ich nie robiłam. Jest to o tyle dziwne, że naleśniki wprost ubóstwiam.

Jedni preferują wersję na słodko, z owocami lub serkiem, inni wolą wersje warzywne lub mięsne i ostro doprawione. A jakie są moje ulubione? Może nie zadowoli Was taka odpowiedź, ale ja najbardziej lubię po prostu same naleśniki. Bez żadnego nadzienia, po prostu takie świeżo usmażone, jeszcze ciepłe ciasto smakuje mi najlepiej! Podaję, zatem przepis na sprawdzone, idealne według mnie naleśniki, ale żeby nie było zbyt nudno to naleśniki te będą z pikantnym farszem.

Do nadziania moich naleśników użyłam mięsa mielonego i warzyw m.in. pomidorów, pieczarek i kukurydzy. Do smaku doprawiłam kilkoma przyprawami, a dodatkowo dla zaostrzenia, dodałam ostrą paprykę i pieprz Cayenne. Całość „zalałam” serowo-cebulowym sosem, a właściwie to ułożyłam go na naleśnikach bo konsystencja wyszła na tyle gęsta, że nie za bardzo można to nazwać „polaniem”.  Na koniec jeszcze trochę sera żółtego, który lekko zapieczony przyjemnie się ciągnął. Przed podaniem, danie posypałam natką pietruszki :)

Naleśniki z pikantnym nadzieniem
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni 


Składniki:

Naleśniki – z podanych składników wyjdzie 7 naleśników
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Dodatkowo: masło do smażenia


Farsz:
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 10 dag pieczarek
  • 2 duże pomidory
  • puszka kukurydzy
  • mała cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie pieprz Cayenne)
Dodatkowo: olej do smażenia


Sos:
  • średnia cebula
  • łyżka mąki
  • ¼ szklanki bulionu ( może być z kostki)
  • ¼ szklanki mleka
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka masła
Dodatkowo: natka pietruszki do posypania (świeża lub suszona)


Przygotowanie:

NALEŚNIKI:

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem), na koniec dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 minut, aby „odpoczęło”.

Masło rozgrzewać na patelni porcjami i kolejno smażyć placki na złoto.

FARSZ:

W tym czasie obrać i pokroić w plasterki pieczarki, cebulę i pomidory w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, następnie dodać pieczarki cebulę. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i kukurydzę i dusić około 15 minut.  Na koniec dodać przyprawy.

SOS:

Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać mąkę i zasmażyć. Następnie wlać bulion i mleko. Dusić na niewielkim ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dodać 2/3 żółtego sera oraz przyprawy. Całość wymieszać (u mnie ten sos wyszedł o bardzo gęstej konsystencji).

Na każdego naleśnika nałożyć na środku farsz, ciasto spiąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.  Po wyjęciu posypać natką pietruszki i od razu podawać.

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

3 komentarze:

  1. Naprawdę trzeba mięso smażyć aż przez 50 min.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie 50, a 5. Wkradł się błąd, za który bardzo przepraszam i już poprawiam!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj