Sam pomysł na podanie tortilli w ten sposób wypatrzyłam
kiedyś w jakiejś gazecie. Natomiast zarówno tortille jak i salsę pomidorową zrobiłam
zupełnie po swojemu. Wizja podania sosu z cebuli i koncentratu pomidorowego
absolutnie nie przypadła mi do gustu. Natomiast salsa pomidorowa plus jajka
a’la sadzone to strzał w dziesiątkę.
Tortille po farmersku |
Tortille są lekkie, dlatego stanowią dobrą popołudniową
przekąskę. Najwygodniej je jeść, krojąc większe kawałki nożem, a następnie już
rękami jak pizzę :)
Życzę smacznego!
Tortille po farmersku |
Przepis własny
Inspiracja: Kolekcja dobrej kuchni
Inspiracja: Kolekcja dobrej kuchni
Składniki na 3 porcje:
- 3 tortille kukurydziane (Z TEGO PRZEPISU)
- 3 jajka
- 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
Salsa pomidorowa (Z TEGO PRZEPISU):
- ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 3 pokrojone w niedużą kostkę pomidory
- pół posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa
- posiekane świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Przygotować salsę. W tym celu drobno posiekany czosnek i
cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Pomidory i papryczkę chili skropić oliwą i
sokiem z cytryny. Następnie dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz świeże
zioła. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem
odstawić na około 30 minut, aby „smaki się przegryzły”.
Tortille ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Salsę pomidorową nakładać na tortille przy brzegach placka (najlepiej nakładać
salsę łyżką cedzakową, albo wcześniej odsączyć ją z nadmiaru płynu),
zostawiając na środku miejsce. Następnie na każdą tortillę wbić jajko (salsa
powinna zatrzymać białko przed rozlaniem), posypać tartym serem i doprawić
świeżo mielonym pieprzem do smaku. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Podawać gorące.
Tortille po farmersku |
Tortille po farmersku |
Obledne sa te Twoje tortille <3
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! :)
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu :)
Usuńo kurde, świetnie wyglądają. musze spróbować tych tortilli kukurydzianych, tylko gdzie ja u siebie znajde mąkę kukurydzianą hmmm...
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w sklepie "Piotr i Paweł", w razie czego możesz zrobić tortille pszenne, czyli tylko z mąki pszennej :)
Usuńz tym jajkiem wyglądają szałowo!
OdpowiedzUsuńchętnie bym na sniadanko taką porwała
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń