sobota, 27 lipca 2013

Tortille po farmersku

Sam pomysł na podanie tortilli w ten sposób wypatrzyłam kiedyś w jakiejś gazecie. Natomiast zarówno tortille jak i salsę pomidorową zrobiłam zupełnie po swojemu. Wizja podania sosu z cebuli i koncentratu pomidorowego absolutnie nie przypadła mi do gustu. Natomiast salsa pomidorowa plus jajka a’la sadzone to strzał w dziesiątkę.

Tortille po farmersku
Tortille są lekkie, dlatego stanowią dobrą popołudniową przekąskę. Najwygodniej je jeść, krojąc większe kawałki nożem, a następnie już rękami jak pizzę :) Życzę smacznego!


Tortille po farmersku
  
Przepis własny 
Inspiracja: Kolekcja dobrej kuchni 

Składniki na 3 porcje:
  • 3 tortille kukurydziane (Z TEGO PRZEPISU)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz

Salsa pomidorowa (Z TEGO PRZEPISU):
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 3 pokrojone w niedużą kostkę pomidory
  • pół posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa
  • posiekane świeże zioła (u mnie bazylia i oregano)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Przygotować salsę. W tym celu drobno posiekany czosnek i cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Pomidory i papryczkę chili skropić oliwą i sokiem z cytryny. Następnie dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz świeże zioła. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem odstawić na około 30 minut, aby „smaki się przegryzły”.

Tortille ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Salsę pomidorową nakładać na tortille przy brzegach placka (najlepiej nakładać salsę łyżką cedzakową, albo wcześniej odsączyć ją z nadmiaru płynu), zostawiając na środku miejsce. Następnie na każdą tortillę wbić jajko (salsa powinna zatrzymać białko przed rozlaniem), posypać tartym serem i doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Podawać gorące.

Tortille po farmersku
Tortille po farmersku

7 komentarzy:

  1. Obledne sa te Twoje tortille <3
    Swietny pomysl! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurde, świetnie wyglądają. musze spróbować tych tortilli kukurydzianych, tylko gdzie ja u siebie znajde mąkę kukurydzianą hmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w sklepie "Piotr i Paweł", w razie czego możesz zrobić tortille pszenne, czyli tylko z mąki pszennej :)

      Usuń
  3. z tym jajkiem wyglądają szałowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym na sniadanko taką porwała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj