poniedziałek, 3 czerwca 2013

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Przepis na moje ulubione ciasto naleśnikowe prezentowałam Wam przy okazji naleśników z pikantnym nadzieniem.

Często je wykorzystuję do przygotowania różnych potraw, ponieważ  zawsze wychodzi idealnie pyszne. Tym razem moje naleśniki nadziałam farszem zrobionym z mięsa mielonego (wieprzowego) oraz gotowej meksykańskiej mieszanki z czerwonej fasoli i kukurydzy. Może to moje „upięcie” nie do końca przypomina sakiewki, ale jakoś tak najbardziej mi pasowało :P

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku


Składniki:
Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Ciasto na naleśniki ( około 7 sztuk):
  • 25 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • sól
  • ukier
Nadzienie:
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej: czerwona fasola z kukurydzą
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz Cayenne
  • łyżka oleju
Dodatkowo:
  • masło do smażenia naleśników

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić.  Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, szczyptę soli i cukru i zmiksować. Na koniec dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki.

Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso i dokładnie usmażyć. Następnie cebulę i mięso połączyć z fasolą i kukurydzą (dodać również cały sos z puszki), doprawić i podgrzewać jeszcze chwilę.
Na środek każdego naleśnika nakładać farsz i spinać wykałaczkami po bokach lub na środku. Przed podaniem krótko podgrzać w piekarniku ( około 10 minut w 180 stopniach).

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku

Przepis pochodzi z miesięcznika Dobre Rady

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj