Przepis na moje
ulubione ciasto naleśnikowe prezentowałam Wam przy okazji naleśników z pikantnym nadzieniem.
Często je
wykorzystuję do przygotowania różnych potraw, ponieważ zawsze wychodzi idealnie pyszne. Tym razem
moje naleśniki nadziałam farszem zrobionym z mięsa mielonego (wieprzowego) oraz
gotowej meksykańskiej mieszanki z czerwonej fasoli i kukurydzy. Może to moje
„upięcie” nie do końca przypomina sakiewki, ale jakoś tak najbardziej mi
pasowało :P
Ciasto na naleśniki
( około 7 sztuk):
- 25 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- sól
- ukier
Nadzienie:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej: czerwona fasola z kukurydzą
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz Cayenne
- łyżka oleju
Dodatkowo:
- masło do smażenia naleśników
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w
rondelku i odstawić. Mąkę przesiać do
miski, dodać jajka, mleko, szczyptę soli i cukru i zmiksować. Na koniec dodać
roztopione masło i wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie
usmażyć naleśniki.
Cebulę posiekać i
podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso i dokładnie usmażyć. Następnie cebulę i
mięso połączyć z fasolą i kukurydzą (dodać również cały sos z puszki), doprawić
i podgrzewać jeszcze chwilę.
Na środek każdego
naleśnika nakładać farsz i spinać wykałaczkami po bokach lub na środku. Przed
podaniem krótko podgrzać w piekarniku ( około 10 minut w 180 stopniach).
Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku |
Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku |
Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku |
Naleśnikowe sakiewki po meksykańsku |
Przepis pochodzi z miesięcznika Dobre Rady
Dla mnie bomba ! Wykorzystam ,żeby zaskoczyć mojego M.!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń