Lubicie tortille w
kfc? Ja uwielbiam! Staram się jednak nie jeść zbyt często ani tortilli, ani innych fast foodów (inaczej
byłabym już chyba kwadratowa). Postanowiłam więc, zrobić tę potrawę w domu. Na początku nie wiedziałam, jak najlepiej je
podgrzewać. Pierwszy placek za bardzo się spiekł i nie dał się zawinąć w
kopertę. Drugi wyszedł lepiej, zapiekłam go krótko (2 minut) w piekarniku,
następnie nałożyłam farsz i zawiniętą tortillę podgrzałam jeszcze chwilę (3-4 minuty).
Przy kolejnej za namową męża zdecydowałam się, nie zawijać tortilli ze
wszystkich stron, a jeden bok zostawić otwarty, To rozwiązanie okazało się
najlepsze, ponieważ składniki szybko się podgrzały, a jednocześnie warzywa nie
zdążyły wypuścić zbyt dużo soków.
Co do nadzienia to
oczywiście można zrobić bardzo wiele kombinacji. Wybrałam dość niewymyślny
zestaw warzyw: sałata, papryka, pomidor. Do tego podsmażony wcześniej kurczak i
sos majonezowo – ketchupowy. Wyszło naprawdę pysznie i mogę z czystym sumieniem
polecić Wam ten przepis.
Tortilla |
Składniki:
- 4 tortille (pszenne lub kukurydziane)
- papryka
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy do kurczaka ( u mnie sól, pieprz, imbir, papryka słodka, carry, kurkuma, Galka muszkatołowa)
- łyżka oleju
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Liście sałaty
opłukać i delikatnie osuszyć. Paprykę i pomidory umyć, następnie pokroić w
kostkę. Pierś z kurczaka również pokroić w kostkę lub w paski. Mięso doprawić
do smaku ulubionymi przyprawami i usmażyć na złoty kolor (mięso można wcześniej
panierować-ja zrezygnowałam z panierki). Majonez wymieszać z ketchupem.
Placek tortilli
podgrzewać przez 2 minuty w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni. Następnie wyjąć i układać na nim sałatę, kawałki
kurczaka i pokrojone w kostkę warzywa. (składniki układać od środka placka do
jednego z brzegów). Polać sosem majonezowo – ketchupowym i przykryć liściem
sałaty.
Tortille złożyć z trzech stron tak, aby z jednej pozostał
otwór. Następnie owinąć folia aluminiową (cały czas zostawiając otwór z jednej
strony). Przygotowaną w ten sposób
przekąskę, podgrzać w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 3-4 minut. Od
razu po wyjęciu podawać.
Tortilla |
Wygląda pysznie. Uwielbiam takie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńTych z Twojego przepisu nie robiłem ale wyglądają pysznie. Osobiście dodaję cebulę, oliwki, kukurydzę, sałatę lodową, świeżego ogórka. Tortillę podgrzewam na patelni (bez tłuszczu). Trwa to dosłownie chwilę, nie trzeba nagrzewać piekarnika a temperaturę można łatwo kontrolować. Polecam:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za poradę, teraz też już tak robię, ten przepis jest dosyć dawno pisany :) Zapraszam do nowszych! Pozdrawiam
Usuń