środa, 13 lutego 2013

Tortille



Lubicie tortille w kfc? Ja uwielbiam! Staram się jednak nie jeść zbyt często ani tortilli, ani innych fast foodów (inaczej byłabym już chyba kwadratowa). Postanowiłam więc, zrobić  tę potrawę w domu.  Na początku nie wiedziałam, jak najlepiej je podgrzewać. Pierwszy placek za bardzo się spiekł i nie dał się zawinąć w kopertę. Drugi wyszedł lepiej, zapiekłam go krótko (2 minut) w piekarniku, następnie nałożyłam farsz i zawiniętą tortillę podgrzałam jeszcze chwilę (3-4 minuty). Przy kolejnej za namową męża zdecydowałam się, nie zawijać tortilli ze wszystkich stron, a jeden bok zostawić otwarty, To rozwiązanie okazało się najlepsze, ponieważ składniki szybko się podgrzały, a jednocześnie warzywa nie zdążyły wypuścić zbyt dużo soków.  

Co do nadzienia to oczywiście można zrobić bardzo wiele kombinacji. Wybrałam dość niewymyślny zestaw warzyw: sałata, papryka, pomidor. Do tego podsmażony wcześniej kurczak i sos majonezowo – ketchupowy. Wyszło naprawdę pysznie i mogę z czystym sumieniem polecić Wam ten przepis. 

Tortilla

 
Składniki:

  • 4 tortille (pszenne lub kukurydziane)
  • papryka
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy do kurczaka ( u mnie sól, pieprz, imbir, papryka słodka, carry, kurkuma, Galka muszkatołowa)
  • łyżka oleju

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu



Przygotowanie:

Liście sałaty opłukać i delikatnie osuszyć. Paprykę i pomidory umyć, następnie pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka również pokroić w kostkę lub w paski. Mięso doprawić do smaku ulubionymi przyprawami i usmażyć na złoty kolor (mięso można wcześniej panierować-ja zrezygnowałam z panierki).  Majonez wymieszać z ketchupem. 

Placek tortilli podgrzewać  przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wyjąć i układać na nim sałatę, kawałki kurczaka i pokrojone w kostkę warzywa. (składniki układać od środka placka do jednego z brzegów). Polać sosem majonezowo – ketchupowym i przykryć liściem sałaty.
Tortille złożyć  z trzech stron tak, aby z jednej pozostał otwór. Następnie owinąć folia aluminiową (cały czas zostawiając otwór z jednej strony).  Przygotowaną w ten sposób przekąskę, podgrzać w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 3-4 minut. Od razu po wyjęciu podawać. 

Tortilla

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam takie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tych z Twojego przepisu nie robiłem ale wyglądają pysznie. Osobiście dodaję cebulę, oliwki, kukurydzę, sałatę lodową, świeżego ogórka. Tortillę podgrzewam na patelni (bez tłuszczu). Trwa to dosłownie chwilę, nie trzeba nagrzewać piekarnika a temperaturę można łatwo kontrolować. Polecam:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za poradę, teraz też już tak robię, ten przepis jest dosyć dawno pisany :) Zapraszam do nowszych! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj