Może uznacie za niepotrzebne
wrzucanie przepisu który już pojawił się na innym blogu. Moim zdaniem
jednak, są takie przepisy które nie tylko można „powielać”, ale nawet trzeba,
ponieważ nie polecenie ich dalej byłoby wręcz grzechem! Do takich właśnie
receptur należy przepis na ciasteczka pomarańczowe z kawą, który znalazłam u
Agaty. Teoretycznie mogłabym dodać coś od siebie, ale są tak absolutnie
doskonałe w smaku, że nie chcę tego zepsuć.
Jeszcze na długo, długo przed
tym, gdy w mojej głowie powstała myśl o własnym blogu, upodobałam sobie
szczególnie jeden blog, właśnie Eksperymentalnie.com. (może dlatego, że
wcześniej nie znałam nikogo kto prowadziłby blog kulinarny?) Wykorzystałam już
wiele znalezionych tam przepisów na ciasteczka. Zdecydowanie pomarańczowe z
kawą (czy też kawowe z pomarańczą) ugruntowały swoją pozycję w mojej czołówce
tych naj naj…
Z jednej strony czuć delikatny smak
pomarańczy, za sprawą dodania świeżo wyciśniętego soku z tego owocu, z drugiej
strony pobudzające drobinki kawy. Wprost idealne połączenie! Roboty też nie ma
dużo, ponieważ wszystkie składniki miksuje się mikserem, a potem tylko formuje
ciasteczka na blaszce. Naprawdę musicie spróbować!
Ciasteczka pomarańczowe z kawą |
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75g cukru pudru
- żółtko
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Masło wyjąć wcześniej, aby było
miękkie. (jeżeli zapomnimy lub nie mamy takiej możliwości można wstawić do
piekarnika włączonego na 30-40 stopni, wtedy masło bardzo szybko zmięknie). Mąkę
przesiać i wymieszać z cukrem waniliowym. Pomarańczę dokładnie umyć, zetrzeć
skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.
Masło utrzeć mikserem z cukrem
pudrem. Następnie dodać żółtko, powoli dorzucać mąkę, cały czas miksując. Dodać
skórkę i sok pomarańczowy, a na końcu ziarenka kawy. Ciasto chwilę ucierać, do
uzyskania gładkiej masy.
Ciasteczka formować (można
formować ręcznie w okrągłe placuszki lub przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać
– robiłam i tak, i tak ), następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. (należy zostawić odstęp między ciasteczkami ponieważ, podczas
pieczenia nieco zwiększą swoja objętość). Piec przez około 15-20 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasteczka pomarańczowe z kawą |
Ciasteczka pomarańczowe z kawą |
Ciasteczka pomarańczowe z kawą |
Bardzo smakowicie to wygląda, połączenie kawy i pomarańczy też wydaje się interesujące ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńO kurczosz, dobre muszą być. Piłam kawę aromatyzowaną pomarańczą i to było coś!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Smak naprawdę oryginalny, troszeczkę za słodkie jak dla mnie - ale znana jestem z tego, że wolę mniej słodkie desery, więc dla normalnego smakosza będą idealne. Tylko jedno mi nie wyszło... w wyglądzie wyglądają jak... nie powiem ;) i troszeczkę mi się przypiekły, bo jak wyciągłam takie ładne rumiane to wydawało mi się, zę są jeszcze surowe. WARTO ZROBIĆ! ja pomimo moich nieudanych troszkę prób zrobię je ponownie na pewno :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować i się nie zniechęcać :) Najważniejsze że wyszły smaczne, jeżeli za słodkie polecam dodać miej cukru pudru.
UsuńCzy mozna recznie wyrabiac ciasto bo mikser mi sie zepsuli go jeszcze nie kupilam i czy zamiast cukru pudru mozna dac zwykły?
OdpowiedzUsuńOczywiście można masło ucierać ręcznie ze zwykłym cukrem.
Usuń