Swego czasu przeszłam przez tzw. „muffinkowy szał”, czyli robienie muf finek w nieprzebranej ilości, w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Ostatnio trochę się uspokoiłam i przerzuciłam na testowanie przepisów na ciasta, torty i rolady, jednak o muffinkach na pewno nie zapomnę. Będę robić kolejno babeczki (ale tylko te, które były najlepsze), choćby po to żeby obfotografować je nowym obiektywem.
Mam wrażenie, że muf
finki są „wynalazkiem” naszych czasów. Nie przypominam sobie aby moja babcia,
czy mama kiedyś piekły takie babeczki. Kiedy byłam dzieckiem, to na stole
zawsze królowały tradycyjne ciasta. (stolnica, gniecenie, wałkowanie itd.)
Nawet teraz mimo, że mojej rodzinie bardzo smakują te małe cudeńka, nie jestem
w stanie przekonać babci do ich upieczenia. (do zjedzenia już prędzejJ)
Chyba się ze mną
zgodzicie, że muf finek, nieważne o jakim smaku, sam w sobie jest po prostu
uroczy. Forma większej czy mniejszej babeczki „ubranej” w gustowną papilotkę
jest moim ulubionym widokiem na salonowym stole. Do tego szybkość i prostota
ich przygotowania (czyli mieszanie suchych składników, potem mokrych, a potem
zmiksowanie ich razem) sprawia, że nawet podczas smażenia kotleta, czy
gotowania makaronu jesteśmy w stanie przygotować taki deser. A może po to
właśnie powstał muffinek – dla nas wiecznie zapracowanych osób, abyśmy nie musiały
czekać do weekendu z uszczęśliwianiem rodziny naszymi wypiekami?
Tak czy inaczej muf
finki królują i będę królować w mojej kuchni. Osobiście najbardziej przepadam
(podobnie, jak w przypadku ciast) za babeczkami z owocami np.: z malinami lub
jagodami. Mój przeukochany mąż jednak, wielbiący czekoladę w każdych ilościach
zwykle wybiera muffinki o tymże smaku czyli czekoladowe. I ten o to przepis na
najzwyklejsze, proste muffinki czekoladowe dziś Wam prezentuję.
Muffinki czekoladowe |
Składniki ( na ok.
14 dużych babeczek):
- 200g margaryny do pieczenia
- 150 g cukru
- 20 g kakao
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 380 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Margarynę, cukier i
kakao rozpuścić w rondelku (cały czas mieszając) i odstawić do wystudzenia.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę
przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, a następnie jajka z
mlekiem oraz zawartość rondelka. Całość wymieszać mikserem do uzyskania
jednolitej masy. Foremki na muf finki
posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto (do ¾
wysokości). Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy babeczki
ostygną, polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią muffinki.
Muffinki czekoladowe |
Muffinki czekoladowe |
Muffinki czekoladowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.