poniedziałek, 11 lutego 2013

Rolada malinowa



Uwielbiam biszkopt z owocami i bitą śmietaną. W okresie letnim zwykle robię go z truskawkami, w zimie zaś z brzoskwiniami ( takimi w syropie). Tym razem zdecydowałam się na zrobienie czegoś innego niż tradycyjny „torcik”, mianowicie na roladę z malinami. 

Ciasto robi się podobnie jak najzwyklejszy biszkopt i tak też smakuje, czyli wybornie! Rozgniecione maliny zaś, wymieszane z bitą śmietaną stanowią przepyszną masę. Rolada jest delikatna w smaku, nie za słodka i znika w tempie zatrważającym. Sądzę, że równie dobrze sprawdziłaby się gdyby zamiast malin wykorzystać inne owoce – chociażby truskawki (co mam zamiar uczynić kolejnym razem). 

Rolada malinowa
 
Składniki:

  • 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 23 dag cukru
  • 8 dag mąki pszennej
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 50 dag śmietany kremówki (36%)


Przygotowanie:

Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły. Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 

8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut).  Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. 

Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni.  
Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). 

Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania),  dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej smakuje.

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj