Uwielbiam biszkopt z
owocami i bitą śmietaną. W okresie letnim zwykle robię go z truskawkami, w
zimie zaś z brzoskwiniami ( takimi w syropie). Tym razem zdecydowałam się na
zrobienie czegoś innego niż tradycyjny „torcik”, mianowicie na roladę z malinami.
Ciasto robi się
podobnie jak najzwyklejszy biszkopt i tak też smakuje, czyli wybornie! Rozgniecione
maliny zaś, wymieszane z bitą śmietaną stanowią przepyszną masę. Rolada jest
delikatna w smaku, nie za słodka i znika w tempie zatrważającym. Sądzę, że
równie dobrze sprawdziłaby się gdyby zamiast malin wykorzystać inne owoce –
chociażby truskawki (co mam zamiar uczynić kolejnym razem).
Rolada malinowa |
Składniki:
- 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)
- 8 żółtek
- 4 białka
- 23 dag cukru
- 8 dag mąki pszennej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 50 dag śmietany kremówki (36%)
Przygotowanie:
Jeżeli używamy
mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły.
Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku)
do odsączenia.
8 żółtek i 5 dag
cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut). Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na
sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i
wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać,
następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Na dużą, płaską
blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego
powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w
temperaturze 220 stopni.
Kiedy biszkopt się
upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie
przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go
piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do
wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało
elastyczności i nie było za suche).
Kremówkę i 10 dag
cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do
dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do
przybrania), dodać do bitej śmietany i
wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i
zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak
nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za
ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed
podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej
smakuje.
Rolada malinowa |
Rolada malinowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.