czwartek, 21 lutego 2013

Gulasz z warzywami


Podczas ostatniej wizyty u babci, odkopałam przepis na gulasz. Dosłownie odkopałam, ponieważ był przepis z gazet sprzed jakiś 10 lat, kiedy to moja babcia namiętnie kupowała różne kolekcje kulinarne, a nie koniecznie potem te przepisy wykorzystywała.


Zdjęcie potrawy było naprawdę imponujące, więc nawet nie czytając przepisu porwałam kartkę z recepturą na gulasz. Dopiero kiedy wczytałam się dokładnie, doszłam do wniosku, że przepis ten w ogóle mi się nie podoba. Ale na zmianę koncepcji obiadowej nie miałam już za bardzo czasu, a i zakupy pod tą potrawę zostały poczynione. Niewiele myśląc pozmieniałam po swojemu niemal połowę. Nie wiem, co by wyszło, gdybym trzymała się przepisu, jednak z odrobiną mojej inwencji twórczej mogę powiedzieć, że wyszło pysznie! Miałam zamiar zrobić dość ostrą wersję, jednak mój mąż stwierdził, że gulasz aż taki ostry jak mógłby być nie jest, pomimo doprawienia ostrą papryką i pieprzem Cayenne. Toteż jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki proponuję dodać kilka kropel tabasco i/lub papryczkę chili. 

Gulasz z warzywami
Gulasz podałam tylko z fasolką, jednak w przyszłości mam zamiar łączyć to danie z kaszą, kopytkami lub purre. 

Dla zainteresowanych - tu znajdziecie przepisy na KOPYTKA i PUREE:

Składniki na 2 porcje:

  • 70 dag mięsa wołowego (gulaszowego)
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki
  • duża marchewka ( lub dwie małe)
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ( może być z kostki)
  • łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz cayenne

Dodatkowo:

  •  opakowanie mrożonej fasolki

Przygotowanie:

Mięso opłukać, pokroić na kawałki. (jeżeli kupimy mięso gulaszowe, powinno być już w kawałkach). Następnie posolić i oprószyć mąką z każdej strony. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondelka lub woka. Do mięsa dodać pokrojoną w pół plasterki lub w paseczki marchewkę oraz kopiastą łyżkę mąki. Zalać szklanką gorącego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około godzinę. (jeżeli mamy więcej czasu, wskazane jest dusić mięso dłużej). W razie potrzeby dolewać wrzątku tak, aby mięso cały czas było przykryte płynem. 

Po upływie 30 minut, do gulaszu dodać przecier pomidorowy, sos sojowy, posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy.  Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na patelni i dodać do gulaszu. 

Na około 10 minut przed podaniem potrawy, mrożoną fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż będzie miękka (około 7-10 minut). Gulasz odkryć i podgrzewać jeszcze chwilę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na koniec ponownie doprawić do smaku. ( jeżeli sos jest za rzadki można go zagęścić mąką, jeśli zaś wyjdzie Wam za gęsty  wystarczy dolać odrobinę wrzątku i wymieszać). Smacznego!
Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

5 komentarzy:

  1. Pycha i ta fasolka..tęsknie za wiosną i tymi wszystkimi świeżymi warzywami :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tęsknię, ale już niedługo się doczekamy :) Zajrzę z pewnością!

      Usuń
  2. Dziękuję za ten przepis. Jedzonko jest wyśmienite, podałem je z kaszą gryczaną. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mialam miesa wolowego tylko z indyka wyszlo wysmienite.Dodalam jeszcze resztki oregano I troche hot curry I juz zupelnie niebo w gebie. Ten przeis jest idealny dla mojej rodziny:) Jak mozna to podam dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem z indyka to musiało być doskonałe! Proszę polecać jak najbardziej :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj