Jeżeli chodzi o
różne rodzaje śledzi, to w Polsce mamy bardzo bogaty wybór. Osobiście preferuję
koreczki, rolmopsy oraz śledzie w sosie salsa. Niedawno jednak, na moją top listę
trafiły również śledzie solone w śmietanie z jabłkiem. Wprost ubóstwiam ten
delikatny smak!
Tradycyjnie śledzie
w śmietanie robi się z cebulką, ponieważ jednak nie przepadam szczególnie za
tym warzywem, a tym razem to ja miałam być główną konsumentką tego dania
wybrałam wersję „light”, czyli samo jabłuszko.
Jak wiadomo śledzik
lubi pływać, a w naszym kraju zawsze jest okazja do „pływania”, a brak okazji
jest już szczególnie najlepszą okazją do świętowania i śledzikowania. Zapraszam
zatem na to jakże proste i szybkie w przygotowaniu danie, które moim zdaniem
powinno pojawiać się na stole nie tylko w wigilię.
Śledzie solone w śmietanie |
Składniki:
- śledzie solone (jedno wiaderko czyli ok. 7 płatów)
- 2,5 jabłka
- 4-5 łyżek śmietany (18%)
- sól i cukier
- ewentualnie natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Płaty śledziowe
moczyć w wodzie kilka godzin (ewentualnie zostawić na noc). Następnie śledzie
odsączyć przekładając je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jabłka obrać
i pokroić w kostkę. Dodać śmietanę, sól i cukier i wymieszać. Odsączone śledzie
ułożyć na półmisku i polać sosem jabłkowo-śmietanowym. Przybrać natką pietruszki i podawać.
Śledzie solone w śmietanie |
Super
OdpowiedzUsuńja bym pokroiła śledzie na 2,5 cm :)
OdpowiedzUsuń