wtorek, 19 lutego 2013

Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami



Ryż, już dawno zagościł na stałe w moim jadłospisie. Jest dużo prostszy w przygotowaniu niż np. ziemniaki, które trzeba obrać ( czego robić strasznie nie lubię i zlecam tę pracę mężowi). Ryż nie jest też raczej tuczący (w końcu nie widziałam jeszcze grubego Azjaty - poza zawodnikami sumo rzecz jasna), tak więc z jego spożywania płyną same korzyści. Osobiście, zwykle staram się wybierać ryż brązowy, zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mój mąż, jednak woli biały (najlepiej „amerykański”), dlatego też, właśnie ten gatunek wybieram najczęściej w moich potrawach. Do risotto, najlepiej pasuje ryż długo-ziarnisty, ponieważ się nie skleja. 

Risotto, jest o tyle fajną potrawą, że można je przygotować prawie ze wszystkim. Z warzywami, czy z mięsem, zawsze wyśmienicie smakuje. Ryż podaję zwykle na trzy sposoby. Do mięs np. pieczonych piersi kurczaka, ryż podaję na talerzu obok mięsa i polewam go sosem lub marynatą pozostałą z pieczenia. Jeżeli robię risotto, to do ugotowanego ryżu dodaję resztę składników i podgrzewam całość. Ewentualnie najpierw sam ryż wykładam na talerz, następnie nakładam farsz. Ta ostatnia wersja według mnie jest najbardziej reprezentacyjna, dlatego wybrałam ją na potrzebę zrobienia zdjęć. Oczywiście, jest całe mnóstwo innych potraw i dań, w których składnikiem jest ryż - np. sałatki z ryżem czy desery - ale to pozostawię sobie na inny post :)
 
W dzisiejszym risotto, ryż połączyłam z podsmażoną cebulą, podduszonymi pieczarkami oraz pomidorami. Dodatkowo, aby wzmocnić smak i sytość dania dorzuciłam pokrojony w kostkę boczek. (właściwie ciężko to nazwać kostką, ponieważ do dyspozycji miałam boczek w plasterkach, a nie w kawałku, ale niech to pozostanie tajemnicą). Z proporcji wskazanych w poniższym przepisie otrzymałam cztery średnie porcje. 

Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami
 
Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
  • duża cebula (lub dwie małe)
  • szklanka bulionu ( może być z kostki np. grzybowy lub warzywny)
  • 40 dag pieczarek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 pomidory
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w grubszą kostkę i dorzucić do cebuli (podczas smażenia pieczarki się skurczą, więc można je pokroić w większe kawałki). Pieczarki posolić, dolać połowę bulionu i dusić na małym ogniu. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. 

W osolonym wrzątku ugotować ryż. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Do pieczarek dodać pomidory oraz boczek, wlać resztę bulionu i zagotować.  Gorący ryż wymieszać z pozostałymi składnikami, posypać natką pietruszki i podawać. 
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami

Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami

Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami


2 komentarze:

  1. Witam, piękne danie, przyrządzę je jutro na obiad :) ale co mnie najbardziej interesuję to gdzie Pani kupiła takie piękne, białe, kwadratowe talerze?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Talerze kupiłam na allegro. Jest to porcelana Ambition kubiko.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj