Ryż, już dawno
zagościł na stałe w moim jadłospisie. Jest dużo prostszy w przygotowaniu niż
np. ziemniaki, które trzeba obrać ( czego robić strasznie nie lubię i zlecam tę
pracę mężowi). Ryż nie jest też raczej tuczący (w końcu nie widziałam jeszcze
grubego Azjaty - poza zawodnikami sumo rzecz jasna), tak więc z jego spożywania
płyną same korzyści. Osobiście, zwykle staram się wybierać ryż brązowy, zarówno
ze względów smakowych jak i zdrowotnych. Mój mąż, jednak woli biały (najlepiej
„amerykański”), dlatego też, właśnie ten gatunek wybieram najczęściej w moich
potrawach. Do risotto, najlepiej pasuje ryż długo-ziarnisty, ponieważ się nie
skleja.
Risotto, jest o tyle
fajną potrawą, że można je przygotować prawie ze wszystkim. Z warzywami, czy z
mięsem, zawsze wyśmienicie smakuje. Ryż podaję zwykle na trzy sposoby. Do mięs
np. pieczonych piersi kurczaka, ryż podaję na talerzu obok mięsa i polewam go sosem
lub marynatą pozostałą z pieczenia. Jeżeli robię risotto, to do ugotowanego ryżu
dodaję resztę składników i podgrzewam całość. Ewentualnie najpierw sam ryż
wykładam na talerz, następnie nakładam farsz. Ta ostatnia wersja według mnie
jest najbardziej reprezentacyjna, dlatego wybrałam ją na potrzebę zrobienia
zdjęć. Oczywiście, jest całe mnóstwo innych potraw i dań, w których składnikiem
jest ryż - np. sałatki z ryżem czy desery - ale to pozostawię sobie na inny
post :)
W dzisiejszym
risotto, ryż połączyłam z podsmażoną cebulą, podduszonymi pieczarkami oraz
pomidorami. Dodatkowo, aby wzmocnić smak i sytość dania dorzuciłam pokrojony w
kostkę boczek. (właściwie ciężko to nazwać kostką, ponieważ do dyspozycji
miałam boczek w plasterkach, a nie w kawałku, ale niech to pozostanie
tajemnicą). Z proporcji wskazanych w poniższym przepisie otrzymałam cztery
średnie porcje.
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami |
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- duża cebula (lub dwie małe)
- szklanka bulionu ( może być z kostki np. grzybowy lub warzywny)
- 40 dag pieczarek
- 10 dag wędzonego boczku
- 3-4 pomidory
- natka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać,
pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w grubszą
kostkę i dorzucić do cebuli (podczas smażenia pieczarki się skurczą, więc można
je pokroić w większe kawałki). Pieczarki posolić, dolać połowę bulionu i dusić
na małym ogniu. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
W osolonym wrzątku
ugotować ryż. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, aż tłuszcz
się wytopi. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Do
pieczarek dodać pomidory oraz boczek, wlać resztę bulionu i zagotować. Gorący ryż wymieszać z pozostałymi
składnikami, posypać natką pietruszki i podawać.
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami |
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami |
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami |
Risotto pieczarkowe z boczkiem i pomidorami |
Witam, piękne danie, przyrządzę je jutro na obiad :) ale co mnie najbardziej interesuję to gdzie Pani kupiła takie piękne, białe, kwadratowe talerze?!
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Talerze kupiłam na allegro. Jest to porcelana Ambition kubiko.
Usuń