Robiąc TORCIK AGRESTOWY zostało mi trochę kruszonki i owoców agrestu, więc wymyśliłam, że
zrobię na szybko mały deserek dla mojego męża, zwłaszcza, że zanim tort był
gotowy minęło kilka godzin. Na dno nasypałam trochę kruszonki (teraz widzę, że
jednak trochę za mało :P), potem wrzuciłam owoce i gdzieniegdzie kawałki
galaretki agrestowej. Na wierzchu ułożyłam sporo bitej śmietany, aby przełamać
kwaskowatość owoców.
Deser agrestowy |
Przepis własny
Składniki na jedną
porcję:
- dowolna kruszonka lub pokruszone ciasteczka*
- kilkanaście sztuk agrestu
- agrestowa galaretka - opcjonalnie
- bita śmietana
*do mojego deseru
wykorzystałam uprażoną na maśle kruszonkę z kruchego ciasta, posiekanych
migdałów i cukru
Przygotowanie:
Na dno szklanki lub
pucharku nasypać kruszonkę, resztę naczynia wypełnić umytymi i osuszonymi
owocami agrestu. W tym momencie można zalać owoce tężejącą galaretką agrestową
lub też pomiędzy owocami ułożyć kawałki galaretki (u mnie były kawałki, jednak
są mało widoczne na zdjęciu). Na koniec wycisnąć ze szprycy bitą śmietaną
tworząc ozdobny stożek i oprószyć kruszonką lub ozdobna posypką.
Deser agrestowy |
Prosty i pyszny!
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
Tak, tak to musi być bardzo fajne połączenie: orzeźwiający smak agrestu i te pyszne słodkości: kruszonka + śmietana i galaretka:
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
PS. Torcik godny mistrza / agrestowy/ na mojej liście letniej:-)
Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu te słodkości :)
Usuń