Bardzo
słodki, chrupiący, owocowy deser, który spotkał już wielu wielbicieli w moim
otoczeniu. Po raz pierwszy batony upiekłam w zeszłym roku i wyszły równie
idealnie jak teraz. Jeśli macie ochotę, batony można podać z bitą śmietaną,
goście na pewno się nie obrażą :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g płatków owsianych
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 175 g brązowego cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 80 g ziaren słonecznika
- 250-300 g borówek
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać do miski, dodać płatki owsiane i masło. Składniki połączyć (ręką lub
mieszadłem do kruchego ciasta). Następnie dodać 2/3 ziaren słonecznika, cukier,
skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
Blachę
o średnicy 24 cm ( u mnie tortownica o średnicy 22cm), wylepić 2/3 ciasta,
następnie wyłożyć umyte i osuszone borówki i posypać pozostałym ciastem i
ziarnami słonecznika.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Kiedy ciasto
przestygnie pokroić na kawałki tworząc batony.
Uwaga:
dodatkowo batony możemy zaserwować z listkiem mięty, sosem truskawkowym i/lub
bitą śmietaną.
Źródło przepisu: eksperymentalnie.com
(przepis zawiera moje drobne zmiany)
Zachcialo mi sie teraz takich zdrowych slodkosci <3
OdpowiedzUsuńTeż jestem za tym, żeby mówić na ten deser "zdrowe" słodkości :)
Usuńale słodycz pełna zdrowia! pyszny.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Zapisuję przepis, bo ciekawy, no i te płatki...
OdpowiedzUsuńTak; eko jak nic.
Cieszę się :)
Usuń