Na wielu blogach
spotykałam przepisy na babeczki ze szpinakiem i fetą i najczęściej jeszcze z
suszonymi pomidorami. Miałam akurat niewielką ilość liści szpinaku, która
pozostała mi po innym daniu i chciałam ją wykorzystać. Fety nie posiadałam, ale
w lodówce był za to żółty ser. Zwykła gouda znajduje się w mojej lodówce praktycznie
non stop, bo a to do kanapek z pomidorem, a to do zapiekanek, po prostu często
jej używam. Ze trzy suszone pomidory też chyba się ostały, ale jakoś tak mi nie
pasowało, żeby ich używać :P Tak więc babeczki zrobiłam tylko ze szpinakiem i
startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem. Resztę składników (m.in. mleko
i masło) w sumie trochę przypadkowo odmierzyłam, ale wyszło w sam raz jeśli
chodzi o konsystencje ciasta. Uparłam się też, aby dodać gorczycę, a że miałam
tylko całe ziarenka to wpadłam na pomysł, aby je zmiażdżyć. Zrobiłam to za
pomocą rondla, gdyż jak mogłam się ostatnio przekonać przy okazji rozbijania
wołowiny, taki rondelek sprawdza się najlepiej. Przykryłam ziarenka folią
spożywczą, żeby nie pouciekały, narobiłam trochę hałasu i uzyskałam gorczycę
odpowiednio rozdrobnioną do mojego wypieku :)
Babeczki ze
szpinakiem i żółtym serem to dobry pomysł na słoną przekąskę na ciepło. Jeżeli
macie ochotę na bardziej wyrazisty smak, dodajcie ciut więcej soli i świeży,
roztarty ząbek czosnku, zamiast czosnku granulowanego.
Składniki na 6
babeczek:
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki zmielonej gorczycy (lub kilkanaście zmiażdżonych ziarenek)
- większa szczypta soli
- szczypta czosnku granulowanego*
- 55 g startego** żółtego sera (u mnie gouda)
- 45 g liści szpinaku
- jajko
- 75 ml mleka
- 7 g rozpuszczonego masła
*można dodać roztarty ząbek czosnku, ale wtedy jego smak będzie z pewnością bardziej intensywny
**ser żółty starłam
na tarce o drobnych oczkach
Przygotowanie:
W misce wymieszać
mąkę, proszek do pieczenia, gorczycę, sól,
czosnek i starty żółty ser. Liście szpinaku przelać wrzątkiem,
osuszyć, posiekać i dodać do pozostałych składników.
Jajko roztrzepać z
mlekiem i masłem. Połączyć składniki suche z mokrymi (ciasto będzie dosyć
gęste, ale nie suche). Foremki na 6 babeczek wysmarować tłuszczem i nakładać do
nich ciasto (babeczki nieco wyrosną w czasie pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez około 12-15 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.
Babeczki ze szpinakiem i żółtym serem |
Babeczki ze szpinakiem i żółtym serem |
apetyczne babeczki.. muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
UsuńOjjj zjadłabym, wyglądają smakowicie :) I te kształty... Przepis koniecznie do wypróbowania :) !
OdpowiedzUsuń