środa, 20 marca 2013

Ryż po kreolsku - warzywno – owocowy

Przygotowanie ryżu po kreolsku (niezależnie od składników, z jakimi go podajemy) polega na podsmażeniu suchego ryżu na rozgrzanej oliwie i dopiero potem dodaniu do niego bulionu i ugotowaniu do miękkości.
 
Moją potrawę nazwałam warzywno-owocową, ponieważ do ryżu dodałam cukinię, brzoskwinie, pomidory oraz oliwki. Przyznam, że wybór składników został dokonany tuż przed przygotowaniem obiadu, na podstawie tego co mi przyszło do głowy i tego, co akurat znalazłam z lodówce :P Wyszło bardzo pysznie!

Ryż po kreolsku - warzywno – owocowy
Z podanych składników wyjdą Wam dwie na prawdę duże lub trzy średnie porcje. Dla urozmaicenia do tego dania można dodać również  młodą cebulkę, kapary lub orzechy laskowe.

Ryż po kreolsku - warzywno – owocowy

Składniki:
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 2 brzoskwinie
  • 2 pomidory
  • 100 g oliwek ( u mnie 75g)
  • średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cynamonu
  • pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Łyżkę oliwy rozgrzać w głębokiej patelni. Dodać suchy ryż i lekko zeszklić (ryż musi wchłonąć oliwę). Następnie do ryżu wlać bulion i gotować na średnim ogniu do miękkości (15-20 minut). W tym czasie przygotować warzywa i brzoskwinie. Cukinię obrać i pokroić w pół-plasterki, pomidory i brzoskwinie pokroić w kostkę (oliwki dodałam w całości, ale również można je pokroić w plasterki).

Do napęczniałego ryżu dodać sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Po chwili dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 10 minut i od razu podawać.

Ryż po kreolsku - warzywno – owocowy
Ryż po kreolsku - warzywno – owocowy

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj