Moją potrawę
nazwałam warzywno-owocową, ponieważ do ryżu dodałam cukinię, brzoskwinie,
pomidory oraz oliwki. Przyznam, że wybór składników został dokonany tuż przed
przygotowaniem obiadu, na podstawie tego co mi przyszło do głowy i tego, co
akurat znalazłam z lodówce :P
Wyszło bardzo pysznie!
Z podanych
składników wyjdą Wam dwie na prawdę duże lub trzy średnie porcje. Dla
urozmaicenia do tego dania można dodać również
młodą cebulkę, kapary lub orzechy laskowe.
Ryż po kreolsku - warzywno
– owocowy
|
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
- 2 brzoskwinie
- 2 pomidory
- 100 g oliwek ( u mnie 75g)
- średnia cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta cynamonu
- pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Łyżkę oliwy rozgrzać
w głębokiej patelni. Dodać suchy ryż i lekko zeszklić (ryż musi wchłonąć
oliwę). Następnie do ryżu wlać bulion i gotować na średnim ogniu do miękkości
(15-20 minut). W tym czasie przygotować warzywa i brzoskwinie. Cukinię obrać i
pokroić w pół-plasterki, pomidory i brzoskwinie pokroić w kostkę (oliwki
dodałam w całości, ale również można je pokroić w plasterki).
Do napęczniałego
ryżu dodać sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Po chwili dodać pozostałe
składniki i ponownie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 10
minut i od razu podawać.
Ryż po kreolsku - warzywno
– owocowy
|
Ryż po kreolsku - warzywno
– owocowy
|
pięknie, smacznie , kolorowo
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń