sobota, 12 października 2013

Pikantne leczo z kiełbasą

Leczo to jednogarnkowe danie węgierskie. Często podawane jest jako dodatek do dania głównego, u mnie jednak stanowi samodzielną potrawę. Można przygotować leczo w wersji wegetariańskiej – wtedy pomińcie kiełbasę i boczek w przepisie. Podstawą tego dania są pomidory, papryka i cebula, czasem spotykamy także cukinię, a dziś u mnie dodatkowo pieczarki :).

Pikantne leczo z kiełbasą

Ta potrawa to doskonały pomysł na obiad każdego dnia. Jest prosta w przygotowaniu, przy większej liczbie osób wystarczy tylko podwoić wszystkie składniki i gotowe. Podawać możemy je z pieczywem, ja akurat zjadłam do niego tortillę pszenną, bo miałam pod ręką :). A sam przepis dawno, dawno temu spisałam gdzieś z jakiejś gazety i trochę pozmieniałam po swojemu.

Pikantne leczo z kiełbasą

Składniki na 2 duże lub 3 średnie porcje:
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • 50 dag pomidorów
  • 20 dag pieczarek
  • 1 długie lub 2 krótsze pęta ulubionej kiełbasy
  • sól morka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka
  • pieprz cayenne


Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na suchej patelni. Następnie boczek przełożyć do innego naczynia, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w pół plastry i zrumienić drobno posiekany czosnek. Patelnię zestawić z ognia, a cebulę oprószyć sproszkowaną papryką.

Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasiennie, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli i dusić około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie pomidory obrać ze skórki i pokroić kostkę, a pieczarki w plasterki.

Pomidory i pieczarki dodać do papryk i cebuli. Całość dusić przez około 15 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Po tym czasie dodać pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz wcześniej usmażony boczek. Danie doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką oraz pieprzem Cayenne.

Pikantne leczo z kiełbasą

Pikantne leczo z kiełbasą

1 komentarz:

  1. Przepraszam, (prawdziwa cnota, krytyk się nie boi), ja leczo zrobiłem dodając przecier pomidorowy - pomidori z Pińczowa. Lubię jak leczo jest takim "gulaszem". Polecam spróbować i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj