Po SZPARAGACH NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z BOCZKIEM, druga propozycja na zapiekaną wersję dania
ze szparagami. Tym razem omlet z dodatkiem tartego sera i świeżych ziół. Danie
jest trochę podobne do frittaty, jednak tutaj wszystkie składniki tylko
zapiekamy, a nie smażymy.
Dobry pomysł na
obiad w zapracowany dzień, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko.
Szparagów nie trzeba obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce. Mikserem
mieszamy jajka z serem, śmietaną i ziołami, zalewamy szparagi, wstawiamy do
piekarnika i danie gotowe :)
Zapiekany omlet ze szparagami |
Zapiekany omlet ze szparagami |
Składniki na jedną
porcję:
- 8 szparagów
- 3 jajka
- 1,5 łyżki śmietany kremówki
- garść tartego sera (u mnie parmezan i gouda, może być też grana padano, cheddar)
- posiekane świeże zioła (u mnie bazylia i natka pietruszki, może być tez tymianek)
- sól i pieprz (u mnie pieprz kolorowy świeżo mielony)
- masło
Przygotowanie:
Szparagi
opłukać, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 4 cm kawałki i zblanszować
(zanurzyć na minutę we wrzątku a następnie przelać zimną wodą).
Do
miski wbić jajka, dodać śmietanę, sery, zioła oraz sól i pieprz. Zmiksować
mikserem do połączenia składników.
W
naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki szparagów i zalać masą jajeczno – serową.
Na wierzchu położyć wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
przez 20-25 minut, do czasu ścięcia się masy.
Źródło
przepisu: kwestiasmaku.com (zawiera moje drobne zmiany)
Ech, nie wiem, czy jeszcze dorwe szparagi - ale jesli sie uda, zmajstruje sobie taki omlet :)
OdpowiedzUsuńTo życzę, żeby się udało!
Usuń