środa, 3 lipca 2013

Zapiekany omlet ze szparagami

Po SZPARAGACH NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z BOCZKIEM, druga propozycja na zapiekaną wersję dania ze szparagami. Tym razem omlet z dodatkiem tartego sera i świeżych ziół. Danie jest trochę podobne do frittaty, jednak tutaj wszystkie składniki tylko zapiekamy, a nie smażymy.

Dobry pomysł na obiad w zapracowany dzień, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko. Szparagów nie trzeba obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce. Mikserem mieszamy jajka z serem, śmietaną i ziołami, zalewamy szparagi, wstawiamy do piekarnika i danie gotowe :) 

Zapiekany omlet ze szparagami
Zapiekany omlet ze szparagami




Składniki na jedną porcję:
  • 8 szparagów
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki śmietany kremówki
  • garść tartego sera (u mnie parmezan i gouda, może być też grana padano, cheddar)
  • posiekane świeże zioła (u mnie bazylia i natka pietruszki, może być tez tymianek)
  • sól i pieprz (u mnie pieprz kolorowy świeżo mielony)
  • masło



Przygotowanie:

Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 4 cm kawałki i zblanszować (zanurzyć na minutę we wrzątku a następnie przelać zimną wodą). 

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, sery, zioła oraz sól i pieprz. Zmiksować mikserem do połączenia składników. 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki szparagów i zalać masą jajeczno – serową. Na wierzchu położyć wiórki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, do czasu ścięcia się masy.

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com (zawiera moje drobne zmiany)
Zapiekany omlet ze szparagami
Zapiekany omlet ze szparagami

2 komentarze:

  1. Ech, nie wiem, czy jeszcze dorwe szparagi - ale jesli sie uda, zmajstruje sobie taki omlet :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj