Wyróżniamy trzy
odmiany omletów: francuskie, hiszpańskie i angielskie. Przy omletach
francuskich najpierw smażymy samą masę jajeczną i dopiero na talerzu nakładamy
gorący farsz. Omlety hiszpańskie przyrządzamy w
ten sposób, że masę jajeczną mieszamy razem z pozostałymi składnikami i razem
smażymy. Z kolei do zrobienia omletów
angielskich osobno ubija się białka i żółtka, lekko podsmaża i wstawia patelnię
do piekarnika.
Tych ostatnich jeszcze
nie miałam okazji robić, prawdopodobnie dlatego, że nie posiadam patelni, która
nadawałaby się do wstawienia do piekarnika. Omlety francuskie i hiszpańskie
zwykle robię z lekkim nadzieniem warzywnym. Tym razem jednak zdecydowałam się
na mięsno - ryżową, bardziej sytą odmianę tego dania, co sprawia, że doskonale
nadaje się ono na obiad.
Masę z mięsa i ryżu
podzieliłam na dwie części (UWAGA: w takiej formie, nie zalaną jajkami można ją
przechować w lodówce na drugi dzień), następnie każdą z nich zalałam
jajkami z dodatkiem mleka (mleko można pominąć). Mój omlet trzymałam na małym ogniu około 30
minut, aż jego wierzch był ścięty. Danie jest dość syte i pikantne (dzięki
doprawieniu pieprzem Cayenne). Gorąco polecam!
Pikantny omlet hiszpański |
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Składniki na 2
porcje – 2 małe omlety
- woreczek ryżu długo ziarnistego
- 3 łyżki margaryny
- 15-20 dag mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- pieprz Cayenne
- sól i pieprz
- 12 łyżek mleka
- 6 jajek
- 75 g oliwek
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Ryż ugotować według
przepisu na opakowaniu. Oliwki pokroić na 3 „krążki”. Cebulę i czosnek obrać i
pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i dusić czosnek z
cebulą. Dodać mięso mielone i usmażyć. Następnie dodać ryż, połowę oliwek oraz
przyprawy i całość wymieszać. Połowę masy przełożyć na drugą patelnię.
Jajka rozbełtać z
mlekiem, lekko ubijając je widelcem ( na jeden omlet 3 jajka i 6 łyżek mleka).
Masę mięsno – ryżową polać jajkami, delikatnie przemieszać, posypać reszta
oliwek i smażyć na małym ogniu, aż wierzch omletu dobrze się zetnie ( u mnie
około 30 minut). Omlet zsunąć z patelni na talerz, posypać natką pietruszki i
od razu podawać.
Pikantny omlet hiszpański |
Też robię tortillę, ale ze smażonymi plasterkami ziemniaków + dodatki. Z ryżem fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zachęcam do zrobienia :) Pozdrawiam
UsuńPiękny omlecik! Oliwki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ cala pewnoscia to nie tortilla hiszpanska,nazwa wprowadza w blad,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, doczytałam, że faktycznie tortilla hiszpańska składa się z ziemniaków, których u mnie nie ma, zatem usunęłam tę nazwę, aby nie wprowadzać w błąd. Pozdrawiam
Usuń