Kiedy piekłam tort
bananowo - ananasowy (niebawem na blogu) do zrobienia biszkoptu kupiłam likier kokosowy. Użyłam
go jednak bardzo niewiele, więc prawie cała butelka została. Ciekawa byłam jak smakowałaby kawa, gdyby
dodać do niej kilka łyżeczek likieru? Teraz już wiem i powiem Wam, że smakuje
wybornie! Kawa harmonijnie współgra z kompozycją smaków mleczka kokosowego i
śmietanki. Po dodaniu kilku łyżeczek otrzymujemy kawę z subtelnym aromatem
kokosa. Likier jest bardzo słodki, więc zrezygnowałam z dodatkowego słodzenia
kawy cukrem.
Do takiej kokosowej
kawy doskonale pasują ciasteczka budyniowe. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy,
posmakowały mi tak mocno, że zaraz jak tylko zostały zjedzone zrobiłam je po
raz kolejny, a następnego dnia ponownie. Są słodkie, ale nie za słodkie, dlatego można je jeść bez umiaru. W
smaku przypominają budyń waniliowy, który uwielbiam! Bardzo proste do
zrobienia, ciasto łatwo się zagniata. Gorąco polecam!
KAWA KOKOSOWA:
Składniki na małą
filiżankę:
- 1 łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 7-10 łyżeczek likieru kokosowego
- opcjonalnie odrobina mleka
Przygotowanie:
Kawę zalać gorącą
wodą, dodać likier kokosowy i ewentualnie mleko. Wymieszać.
CIASTKA
Przepis pochodzi
STĄD
Składniki na dwie
blaszki ciasteczek:
- 220 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 120 g miękkiego masła (lub margaryny)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( z cukrem tez może być, tylko wtedy dodajmy mniej cukru)
- 100 g cukru lub mniej ( u mnie 70 g plusi budyń już z cukrem)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Rada: masło najlepiej wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej na kilka godzin wcześniej lub zostawić na noc na wierzchu.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać
miękkie masło, cukier, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść
ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 3-4mm grubości)
i wycinać wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12
minut. Warto spróbować jeszcze ciepłe ciastka!
Ciasteczka budyniowe i kokosowa kawa |
Ciasteczka budyniowe i kokosowa kawa |
Ciasteczka budyniowe i kokosowa kawa |
Mimo, że takiej kawy z braku likieru sobie nie zrobię w najbliższym czasie, wiele mam radości z podglądania Twoich zdjęć. Słoneczka i inspiracji życzę :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, może ciasteczka będziesz miała okazję zrobić? A czy dobrze pamiętam, że jutro już Twoja impreza? Ustalone Menu? Pozdrawiam serdecznie
UsuńZrobiłam podwójną porcję wytrawnych muffinek - ciasto było bardzo gęste, bałam się, że nie urosną! Okazało się, że dałam tylko jedno jajo! Ale wyszły pięknie. Tak pachnące i lekkie, świetne po prostu... Dla mnie mogłoby być mniej fety, troszkę za słone. Następnym razem zrobię z mozzarellką i oliwkami np. Sprawdzony przepis, dziękuję. A na obejrzenie menu z mojej imprezy zapraszam jutro do siebie !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Mozzarella i oliwki to świetny pomysł! Kiedyś robiłam też z fetę i papryką :) Z chęcią zajrzę, bardzo jestem ciekawa. Pozdrawiam
Usuń