Podobnie jak dwa miesiące temu, teraz również mięsna propozycja, dodatkowo wzbogacona boczkiem i zaostrzona kilkoma kroplami tabasco.
Spaghetti po neapolitańsku |
Tym obiadem miałam
okazję gościć moją drogą koleżankę E. od której dostałam w prezencie przepiękną,
czerwoną sukienkę. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni
Spaghetti po neapolitańsku |
Składniki na 3 porcje:
- 20-25 dag makaronu spaghetti
- cebula
- 10-15 dag boczku wędzonego
- 30 dag mięsa mielonego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka wody
- 90 g przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki ususzona i świeża
- kilka kropel tabasco
- puszka zielonego groszku
- ser np. parmezan ( u mnie gouda)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron
Makaron włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok.
12-15 minut (al dente). Następnie
odcedzić i przełożyć na talerze. Polać sosem pomidorowym.
Sos:
Cebulę obrać,
pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Boczek pokroić w
drobną kostkę, dodać do cebuli wraz z mięsem mielonym i usmażyć. W szklance
letniej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać do rondla. Dodać przecier
pomidorowy, ususzoną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz tabasco. Całość dusić
pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Groszek odsączyć z zalewy, dodać do sosu i dusić jeszcze 5 minut. Ser zetrzeć
na tarce, świeżą natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
Na ugotowany makaron
wykładać sos, posypać tartym serem i natką. Od razu podawać.
Spaghetti po neapolitańsku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.