piątek, 12 kwietnia 2013

Spaghetti po neapolitańsku

Dziś kolejna „wariacja” na temat spaghetti. Do tej pory przedstawiałam Wam na blogu sos pomidorowy oraz bolognese podawany z makaronem spaghetti.

Podobnie jak dwa miesiące temu, teraz również mięsna propozycja, dodatkowo wzbogacona boczkiem i zaostrzona kilkoma kroplami tabasco.

Spaghetti po neapolitańsku
Tym obiadem miałam okazję gościć moją drogą koleżankę E. od której dostałam w prezencie przepiękną, czerwoną sukienkę. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!

 Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni 

Spaghetti po neapolitańsku

Składniki na 3 porcje:

  • 20-25 dag makaronu spaghetti
  • cebula
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • 30 dag mięsa mielonego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • 90 g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki ususzona i świeża
  • kilka kropel tabasco
  • puszka zielonego groszku
  • ser np. parmezan ( u mnie gouda)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Makaron

Makaron włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 12-15 minut (al dente).  Następnie odcedzić i przełożyć na talerze. Polać sosem pomidorowym. 

Sos:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w rondlu na rozgrzanym oleju. Boczek pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli wraz z mięsem mielonym i usmażyć. W szklance letniej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać do rondla. Dodać przecier pomidorowy, ususzoną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz tabasco. Całość dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Groszek odsączyć z zalewy, dodać do sosu i dusić jeszcze 5 minut. Ser zetrzeć na tarce, świeżą natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. 

Na ugotowany makaron wykładać sos, posypać tartym serem i natką. Od razu podawać. 

Spaghetti po neapolitańsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj