To danie jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Mrożone
krewetki wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku, w tym czasie swobodnie zdążyłam
przygotować sos i gotowe. Doskonała przekąską na co dzień, albo kiedy mamy
niespodziewanych gości, bowiem wszystkie składniki na pewno znajdziemy w naszej
spiżarce. Przyznaję kupienie harissy, nie było takie proste, około 1,5 godziny
zajęła mi wycieczka do galerii handlowej, gdzie mogłam ją kupić, jednak nie
żałuję, ponieważ pastę na pewno wykorzystam do innych potraw. Mój mąż
szczególnie lubi ostre dania, więc bardzo często dodaje np. tabasco lub pieprz
Cayenne do wszelkich sosów czy dań typu gulasz, leczo itd. Teraz będę mogła
dodać arabską pastę :)
Krewetki z sosem Maryam Zaira |
Źródło przepisu:
„Nigella Ekspresowo”
Składniki na 4-6 porcji na przystawkę:
- 500 g obgotowanych krewetek*
Sos:
- 200 g majonezu (najlepiej ekologicznego)
- 50 g harissy**
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
*mogą być mrożone, mogą być w skorupkach
** „Harissa – ostra pasta z chili i czosnku z dodatkiem oliwy, często doprawiana mielonym ziarnem kolendry i kminem rzymskim” (Nigella Lawson) Pasta nie jest droga, można ją kupić w sklepach „Kuchnie świata” za około 7 zł za tubkę – 70 g.
Uwaga: użyłam mrożonych (wcześniej gotowanych)
krewetek. Przed podaniem włożyłam je na 3 minuty do osolonego wrzątku. W ten
sam sposób możecie przygotować surowe krewetki. Dużo przydatnych informacji w
kwestii przygotowywania krewetek znajdziecie TU.
Przygotowanie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.