Cóż nie mogę powiedzieć, abym była w pełni zadowolona z tego
dania. Zamiast kaszy manny użyłam bułki tartej, lecz nie sądzę, aby to była
przyczyna nie utrzymania się panierki na kalmarach w czasie smażenia. Do tego
same kalmary nie były tak chrupiące jak być powinny, jednak to raczej nie wina
przepisu wszak ten pochodzi od Nigelli Lawson.
Popróbujcie, jeśli lubicie kalmary, może akurat Wam to danie wyjdzie
lepiej :)
Kalmary z majonezem czosnkowym |
Źródło przepisu: „Nigella
Ekpresowo”
Składniki na 2 porcje:
- 250 g oleju arachidowego
- 500 g mrożonych kalmarów (pierścienie)*
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki semoliny (kaszy manny)
- 2 łyżeczki przyprawy OLD BAY (lub 1 łyżeczki soli + 1 łyżeczki słodkiej papryki)
Majonez czosnkowy:
- ½ ząbka czosnku
- 100 g majonezu (najlepiej ekologicznego)
* kalmary należy wyjąć wcześniej, aby się rozmroziły
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej. Do plastikowej torebki wsypać
skrobię kukurydzianą, semolinę i przyprawy. Mięso kalmarów włożyć do torebki i
dokładnie obtoczyć w panierce. Kiedy olej będzie rozgrzany smażyć kalmary
(partiami), aż będą chrupiące (około dwie minut na porcję).
Roztarty lub zmiażdżony czosnek wymieszać z majonezem i
podawać razem z usmażonymi kalmarami.
Takie kalmary to ulubiony przysmak mojego męża - niestety tysiące kalorii - dlatego robię je od 'Wielkiego Dzwonu '; Najpyszniejsze kalmary jedliśmy w Chorwacji : świeże z rusztu / jedynie skropione cytryną/ ; Podobno świeże można czasem kupić w dużych marketach, ale ja się nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli!
Widziałam kiedyś świeże kalmary w macro, tam jest na prawdę duży wybór ryb i owoców morze. Wzajemnie miłego dnia :)
UsuńWłaśnie macro ! U nas niestety nie ma :-(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :(
Usuń