Dzisiejszy przepis na bigos jest właściwie autorstwa mojego
i mojego męża. Przygotowany przeze mnie
specjalnie na jego życzenie, więc i pod jego gust. Wcześniej mój mąż robił
bigos sam, z bliżej nieokreślonych ilości poszczególnych produktów. Tym razem
spisałam wszystko dokładnie, aby móc Wam przedstawić i polecić. Jeśli nie
teraz, to na pewno bliżej świąt tutaj zajrzycie :)
|
Bigos |
Przepis własny
Składniki na 4 porcje:
- 1,5kg kapusty kiszonej
- 2 litry wody
- 20 g suszonych grzybów (namoczonych przez kilka godzin lub
przez noc)
- 2 pęta ulubionej kiełbasy
- 20 dag schabu
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych w puszce (jedna puszka)
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- kilka owoców jałowca
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kiszona kapustę poszatkować, zalać dwoma litrami wody,
zagotować. Następnie gotować pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 1
godzinę. Namoczone grzyby pokroić w kostkę i dodać do kapusty
(jeśli macie ochotę, możecie ugotować grzyby
i dodać do bigosu również wywar). Kiełbasę pokroić w pół plasterki, schab w
kostkę. Mięso podsmażyć na suchej patelni, następnie dodać drobno posiekany
czosnek i cebulę. Całość dodać do kapusty, wymieszać, następnie wlać całą
zawartość puszki z krojonymi pomidorami oraz wsypać wszystkie przyprawy.
Ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez około godzinę na średnim ogniu, od
czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu wyparuje. Podawać np. z pieczywem.
Bigos można zamrozić.
|
Bigos |
|
Bigos |
|
Bigos |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.