wtorek, 24 września 2013

Bigos

Dzisiejszy przepis na bigos jest właściwie autorstwa mojego i mojego męża.  Przygotowany przeze mnie specjalnie na jego życzenie, więc i pod jego gust. Wcześniej mój mąż robił bigos sam, z bliżej nieokreślonych ilości poszczególnych produktów. Tym razem spisałam wszystko dokładnie, aby móc Wam przedstawić i polecić. Jeśli nie teraz, to na pewno bliżej świąt tutaj zajrzycie :)

Bigos
Przepis własny

Składniki na 4 porcje:
  • 1,5kg kapusty kiszonej
  • 2 litry wody
  • 20 g suszonych grzybów (namoczonych przez kilka godzin lub przez noc)
  • 2 pęta ulubionej kiełbasy
  • 20 dag schabu
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce (jedna puszka)
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • kilka owoców jałowca
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Przygotowanie:

Kiszona kapustę poszatkować, zalać dwoma litrami wody, zagotować. Następnie gotować pod przykryciem, na średnim ogniu, przez około 1 godzinę. Namoczone grzyby pokroić w kostkę i dodać do kapusty (jeśli macie ochotę, możecie ugotować grzyby i dodać do bigosu również wywar). Kiełbasę pokroić w pół plasterki, schab w kostkę. Mięso podsmażyć na suchej patelni, następnie dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Całość dodać do kapusty, wymieszać, następnie wlać całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami oraz wsypać wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez około godzinę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu wyparuje. Podawać np. z pieczywem. Bigos można zamrozić.


Bigos

Bigos

Bigos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj