Peperonata to rodzaj włoskiego, warzywnego gulaszu, przyrządzanego z papryki, pomidorów
i cebuli. Można ją podawać samodzielnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wybornie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy ryb.
Moja wersja peperonaty jest pikantna dzięki dodaniu harissy
i sproszkowanej ostrej papryki. Harissa to pasta arabska, peronata zaś jest
daniem włoskim. Możliwe, że skrytykujecie mój pomysł, jednak to co lubię w
gotowaniu najbardziej, to właśnie to, że nie ma żadnych granic. W końcu kto mi
zabroni dodać trochę Tunezji do Włoch? Ważne, że wyszło pysznie, a mój mąż był
wniebowzięty, że danie jest ostre :) Jeśli wolicie wersję łagodną, po prostu zrezygnujcie
z dwóch ostatnich składników.
Peperonata |
Przepis własny
Składniki na 2 porcje:
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana ostra papryka
- łyżeczka harissy
Przygotowanie:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w
paski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę
w cienkie plastry, a czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek,
włożyć wszystkie warzywa, przykryć pokrywką i zagotować. Następnie dusić ok. 10
minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem,
papryką oraz harissą. Gotować jeszcze przez 15-20 minut. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych,
albo samodzielnie.
Peperonata |
Peperonata |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.