sobota, 21 września 2013

Piekielna peperonata

Peperonata to rodzaj włoskiego, warzywnego  gulaszu, przyrządzanego z papryki, pomidorów i cebuli. Można ją podawać samodzielnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Wybornie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy ryb.

Moja wersja peperonaty jest pikantna dzięki dodaniu harissy i sproszkowanej ostrej papryki. Harissa to pasta arabska, peronata zaś jest daniem włoskim. Możliwe, że skrytykujecie mój pomysł, jednak to co lubię w gotowaniu najbardziej, to właśnie to, że nie ma żadnych granic. W końcu kto mi zabroni dodać trochę Tunezji do Włoch? Ważne, że wyszło pysznie, a mój mąż był wniebowzięty, że danie jest ostre :) Jeśli wolicie wersję łagodną, po prostu zrezygnujcie z dwóch ostatnich składników.

Peperonata
Przepis własny 

Składniki na 2 porcje:
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka
  • łyżeczka harissy

Przygotowanie:

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę  w cienkie plastry, a czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć wszystkie warzywa, przykryć pokrywką i zagotować. Następnie dusić ok. 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz harissą. Gotować jeszcze przez 15-20 minut. Podawać  jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, albo samodzielnie.


Peperonata

Peperonata
Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj