środa, 4 września 2013

Tarta z borówkami amerykańskimi

Do przygotowania CUKINIOWYCH MUFFINEK Z BORÓWKAMI mój mąż kupił borówki, jednak nie dostał opakowania mniejszego niż 0,5 kilo. Do babeczek zużyłam dosłownie kilkanaście owoców i zastanawiając się co by tu zrobić z resztą, znalazłam właśnie ten przepis na tartę. Ciasto jest smaczne, jednak w moim odczuciu ciut za słodkie – spokojnie można dodać mniej cukru pudru do borówek.

Tarta z borówkami amerykańskimi

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Tarta z borówkami amerykańskimi


Składniki:

Na kruche ciasto:
  • 130 g masła o temperaturze pokojowe 
  • 175 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru 
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 
  • 1 żółtko

Nadzienie:
  • 400-450 g świeżych borówek amerykańskich (lub jagód) 
  • 60 g cukru pudru (można dodać mniej) 
  • opcjonalnie: 1,5-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, dodać sól, cukier puder oraz żółtko wymieszane z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny lub na noc.

Formę do tarty o średnicy 25 cm (u mnie 28 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką (jeżeli macie formę z powłoką antyadhezyjną wystarczy oprószyć ją mąką). Zimne ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem (w celu przeniesienia ciasta, najlepiej nawinąć je na wałek). Następnie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi. 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i podpiec kruchy spód przez 5 minut.

Borówki przebrać, umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Wyjąć podpieczone ciasto, zdjąć obciążenie, posypać kilkoma łyżeczkami bułki tartej lub kaszy mannej (wchłonie nadmiar soku z owoców). Równomiernie rozłożyć borówki na cieście i oprószyć mąką ziemniaczaną (można pominąć). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. 


Tarta z borówkami amerykańskimi
 
Tarta z borówkami amerykańskimi

Tarta z borówkami amerykańskimi

1 komentarz:

  1. Polecam każdemu łasuchowi :) Tarta wychodzi pyszna! Świetny deser dla każdego - osobiście uwielbiam borówki amerykańskie. Myślę, że nie jestem jedyna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj